A gyimesfelsőloki kultúrotthonban megtartott műsort követően az ünneplők átvonultak a művelődési ház közvetlen szomszédságában lévő felújított óvodába, ahol szalagvágással adták át az épületet.

Pruteanu Róza Izabella, a Domokos Pál Péter Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az épületre ráfért a teljes tatarozás, mert eléggé elhanyagolt állapotban volt. Az igazgatónő bízik abban, hogy a felújítás után a jelenleg 24 gyermekkel működő óvoda létszáma bővülni fog. Az épület megújításának összköltsége 43,3 millió forint volt, ebből megújult az óvoda két csoport- és egy multifunkcionális terme, modernizálták a mosdókat és egy öltözőt, valamint kialakítottak egy irodahelyiséget is. A felújítási munkálatok mellett új bútorzatot, eszközöket és játékokat kapott az intézményt.

Burus-Siklódi Botond, az óvodafejlesztési programot koordináló Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke köszöntő beszédében egyebek mellett elmondta, hogy Erdély-szerte több mint 60 óvoda felújítását, bővítését vagy új épület felépítését vállalták. A felújítások többsége elkészült, a jövőben pedig új óvodaépületeket adnak át, a tervek szerint még a nyár folyamán.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja beszédében kiemelte, az óvodafejlesztési program első két ütemére a teljes Kárpát-medencében mintegy 40 milliárd forintot szánt a magyar kormány. Ennek az összegnek hozzávetőleg a fele Erdélybe jutott. A Gyimesekben a gyimesfelsőloki előtt Gyimesbükkön adtak át felújított óvodát, és egyházi területre épül majd Gyimesközéplokon valamint Hidegségen egy-egy új óvoda.

A magyar kormány óvodafejlesztési programja három ütemben zajlik. Az első főként a szórványra összpontosít, a második már  kiterjed a tömbmagyar területekre is, míg a harmadik ütem az első kettő lezárását hivatott biztosítani, főként működési költségek biztosításával – írták a programot koordináló RMPSZ közleményében.

Eddig az első ütemben tíz helyszínen újítottak fel óvodát, és különböző óvodai felszereléseket, bútorokat, játékokat, didaktikai eszközöket is biztosítottak 230 óvodának. Az óvodafejlesztések mellett a programban 197 játszótér kialakítása a cél, eddig 102 játszóteret már telepítettek.

A program második fázisában 39 helyszínen dolgoznak Erdélyben, 6 zöldmezős beruházás, 5 udvarrendezés, 28 pedig épület-felújítás. A program 2020 végén zárul.

Forrás: Székelyhon.ro - Fotó: Gábos Albin