Az óvodaprogram a magyar közösségek erősítésén túl a közép-európai együttműködést is segíti – jelentette ki beszédében a miniszteri biztos, aki elmondta azt is, hogy a nemzetrészek erősítésén kívül az óvodaprogramnak van egy másik nagyon fontos üzenete is a magyarokkal együtt élő népek számára: ez az, hogy a gyanakváson túllépve, az egészséges öntudatú nemzetek tudnak együttműködni, ami a XXI. század Európájában különösen fontos. Kifejtette: látni lehet, hogy a többségi nemzetek is tudomásul vették, hogy a program nekik sincs kárukra, sőt, azáltal az ő közösségeik is gazdagodnak. Grezsa István az eredményekkel összefüggésben elmondta: azt látjuk, hogy ezek az intézmények újjáélesztik a helyi közösségeket, erre pedig a Felvidéken különösképpen szükség van. Hozzáfűzte, hogy a felújítási programban komoly segítséget nyújtott a szlovákiai református keresztyén egyház, amely 25 intézmény elkészítésében vállalt szerepet és bizonyította megbízhatóságát.

A program keretében Felvidéken 33 új óvoda és bölcsőde épült vagy épül, illetve 162-t újítottak fel vagy fognak felújítani. A program teljes befejezése 2022 decemberében várható, a programot lezáró – jelenleg zajló – utolsó lépcsőben még néhány folyamatban lévő építkezést fognak befejezni.

A pénteken Hanván átadott intézmény felújítását mintegy 95 millió forinttal segítette a magyar kormány. Az önkormányzat által működtetett óvoda 2021. január 1-jén került át a Hanvai Református Egyházközséghez, aki a tulajdonában lévő óvoda épületét a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében az elmúlt év folyamán fokozatosan újította fel. A közel 400 négyzetméteres hanvai oktatási intézmény egy óvodai csoportnak, 19 magyar gyereknek tud kiemelkedő színvonalú oktatási lehetőséget biztosítani.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. Két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert Kárpát-medence-szerte.

Forrás: MTI, Óvodafejlesztési Program

Fotó: reformata.sk