A székelyudvarhelyi Ficánka Napköziotthon igazgatója az óvodaavatón azt mondta: a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) révén, magyar kormánytámogatással megvalósuló új létesítmény a Ficánka tagóvodájaként fog működni.

Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke a szövetség elnökségének üzenetét tolmácsolva kifejtette: a régi bentlakásépület a térségben hiánypótló oktatási formának lesz a helyszíne. „A Ficánka a magyar nyelvű közoktatási program keretében a hátrányos helyzetű gyerekek oktatását, felzárkóztatását fogja segíteni családias, biztonságos, eu-konform környezetben, amelyet az elfogadás, a segítségnyújtás és a tolerancia értékeire építve kívánnak megvalósítani” – hangsúlyozta.

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviseletében jelen volt Percze László konzul is. „A 2016 novembere óta zajló Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program – amelynek részeként újult meg ez az óvoda – örömprogrammá alakult: öröm a gyermekeknek, a felnőtteknek, a szülőknek és pedagógusoknak, hiszen egy egész közösséget mozgat meg.”

Napközis csoport is lesz A felavatott épületben két csoport fog működni, összesen 55 gyermekkel. Megújultak az épületgépészeti hálózatok, új padlóburkolatot kaptak a felületek, illetve ebédlőt és két foglalkoztató-termet is kialakítottak az épületben. Az udvaron területrendezés történt, illetve játszóteret alakítottak ki.

Forrás: szekelyhon.ro