Az oktatási intézmény ötlete először 2018-ban merült fel, az építést a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület felügyeli, a költségeket teljesen egészében Magyarország kormánya fedezi a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program részeként.

A vásárolt telken álló építményt már 2019-ben lebontották, de a járványhelyzet miatt a munkálatok csak 2021 januárjában kezdődhettek el. A külső falak részben állnak, az épület várhatóan év végére elkészül, és előreláthatólag a 2022–2023-as tanévtől nyitja meg kapuját Pécska legújabb oktatási intézménye. Vallási hovatartozástól függetlenül várják majd a magyar gyermekeket, az üzemeltetést a város vállalta. A bölcsőde mellett két óvodai csoport is működik majd benne, ami összesen 60 gyermek befogadását teszi lehetővé.

Az ünnepi programon részt vett dr. Grezsa István miniszteri biztos, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület képviseletében Farkas Zsolt közigazgatási előadó-tanácsos, Tóbiás Tibor György esperes az Aradi Református Egyházmegye részéről, Faragó Péter parlamenti képviselő és Bölöni György megyei tanácsos, Antal Péter polgármester és Miodrag Stanoiov alpolgármester, Bacsilla Eszter, a helyi magyar iskola igazgatója, illetve a pécskai és a szemlaki református gyülekezet gondnoka.

Grezsa István az eseményen elmondta: Klebelsberg Kuno egykori magyar kultuszminiszter példája is azt jelzi, hogy akkor kell építkezni, amikor nehézség és kilátástalanság övezi a mindennapi életet. A Pécskán született politikus a két világháború közötti időszakban 10 éven át töltötte be a vallás- és közoktatásügyi miniszteri tisztséget, és megreformálta a magyar oktatásügyet. A miniszteri biztos hozzátette: az alapkőelhelyezés a vallásközi és az etnikumközi egyetértés jegyében zajlott, hiszen a 12 700 lakosú kisvárosban 3316 magyar él, ez csupán a lakosság 28 százalékát teszik ki, és túlnyomó többségük római katolikus vallású. Ennek ellenére a kétszeresen is kisebbségi helyzetben levő református egyház építi az óvodát. „A szórványban, de a határtól egy karnyújtásnyira, hidat is jelent ez az intézmény. A többségi románság és a magyarok, a katolikusok és a kis református közösség között” – fogalmazott Grezsa István.

Antal Péter polgármester szerint az új bölcsőde kiegészíti majd a pécskai magyar tanintézményeket felügyelő 2-es Számú Általános Iskolát, és nagy segítség főleg a dolgozó édesanyáknak. „Jelenleg 200 pécskai óvodás vesz részt napközi programban, az ő számuk nő jövőtől” – tette hozzá a polgármester.

Grezsa István miniszteri biztos a rendezvény után elmondta: a jövő évi zárásig 176-ra emelkedik a program keretében felépített új magyar óvodák száma, és 773-ra azoké az óvodáké, amelyeket felújítottak. Az összesen 61 milliárd forintos költségvetésű program keretében négyszáz játszótér és több tucat óvodai sportpálya is megépült, valamint „Magyar Sarok” elnevezéssel didaktikai eszközöket juttattak el határon túli magyar óvodákba.

Forrás: NyugatiJelen.com, promenad.hu

Fotó: promenad.hu