Az Ungvári Városi Tanács által működtetett Ungvári 21. számú Fecske (Lasztovicska) Óvodában 6 csoport működik: 2-2 kis-, közép- (ebből egy magyar) és nagycsoport. A program második szakaszában az óvoda magyar csoportjának termeit újították fel, ennek részeként elvégezték a falak és a mennyezet gipszkartonozását, festését, padlózat és a belső nyílászárók, az elektromos berendezések, fűtési rendszer cseréjét, a mosdók berendezésének részleges cseréjét. A magyar csoport új bútorokat is kapott.

„Ungvár nagyváros, ahol közel 120 ezer lakos él, érthető, hogy a szülők a lakhelyükhöz közel szeretnék óvodába járatni gyermekeiket” – jegyezte meg az avató ünnepségen Orosz Ildikó. Most a városban gyakorlatilag bárki – legyen az magyar anyanyelvű, vagy olyan, akinek csak az ősei beszéltek magyarul, esetleg, akik ukránként szeretnék, hogy a gyerekük elsajátítsa egy szomszédos ország nyelvét – találhat a lakhelyéhez közeli magyar óvodai csoportot.

A második helyszín a korszerűsített Ungvári 26. számú Óvoda volt. Az óvodát a varroda építtette 1968-ban, 1994-től az Ungvári Városi Tanács üzemelteti a gyermekintézményt. Jelenleg 11 csoport működik itt: egy magyar tannyelvű vegyes korosztályú, valamint 1 bölcsődei, 3-3 kis-, közép- és nagycsoportban ukrán nyelven folyik az oktatás.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program második ütemében a falak és a mennyezet gipszkartonozását, festését oldották meg, elvégezték a padlózat és a belső nyílászárók cseréjét, a fűtési rendszer felújítását, az elektromos berendezések cseréjét, valamint a mosdók csempézését és cseréjét. A magyar csoport új bútorokat és számítógépet is kapott.