A felszegi Munkás Szent József-templom mellett található, a Kós Károly Általános iskola szervezeti kötelékében működtetett óvoda anyaországi támogatásból újult meg. A napközis foglalkozást és étkeztetést is lehetővé tevő, kibővített épület több mint húsz gyermeknek korszerű nevelési és elhelyezési körülményeket biztosít. Az oktatási intézményt Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek szentelte fel. Az itt felnövekvő nemzedék napról napra gyarapodjék minden hasznos ismeretben, erősödjön a jóistenbe vetett hitében és minden ember iránti szeretetben szüleik és mindannyiunk örömére – hangzottak az érsek szavai.

Portik Hegyi Kelemen főesperes, plébános ünnepi beszédében vázolva az új oktatási intézmény létrejöttének körülményeit, a rengeteg munkát, ami révén megvalósulhatott az óvoda, és köszönetet mondott Magyarország kormányának, hogy támogatta a beruházást.

Soltész Miklós államtitkár elmondta, hogy a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program révén 850-nél több óvoda újult meg, bővült vagy épült. Ezek segítenek abban, hogy a gyerekek Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Délvidéken és Horvátországban megőrizhessék magyarságukat, és ahol ezek a fejlesztések az egyházakon keresztül történtek, ott a kereszténység megőrzését is segítik. Az államtitkár rámutatott, ma a gyerekeket sokféle módon próbálják befolyásolni, megváltoztatni a gondolkodásukat, el akarják venni tőlük a hitet és erkölcsi tanításokat. A magyar kormány által folyósított támogatás és az azt megtöltő tartalom választ tud erre adni.

„Nemcsak keresztény hívőket nevelnek ezek az iskolák, hanem magyarságukban megmaradó fiatalokat is. Ha ez a kettős cél sikert ér el, márpedig hisszük, hogy sikert fog elérni, akkor a megmaradás is biztosítva lesz” – jelentette ki az államtitkár.

Soltész Miklós szerint a magyarság nem fogadhatja el, hogy nyugati politikusok és ideológusok „le akarják térdepeltetni”, és azt sem fogadhatja el, ha a nyelvétől, kultúrájától akarják megfosztani. Hozzátette: egy erős kormány a Kárpát-medencében élő magyarokat is meg tudja védeni, és a szomszédokkal is jobb viszonyt tud kialakítani. Az államtitkár szerint tíz év elteltével Magyarországnak ma már sokkal jobb a kapcsolata szomszédaival, és ez annak is köszönhető, hogy a külhoni támogatások nemcsak az ott élő magyarokat gazdagítják, hanem rajtuk és befizetett adójukon és szakértelmükkel a szomszéd államokat is.

Forrás: szekelyhon.ro; hirado.hu

Fotó: a Gyulafehérvári Érsekség Facebook-oldala