Az aradi vértanúk tiszteletére emelt Szabadság-szobor közelében található 1500 négyzetméteres telken újonnan épült, 722 négyzetméteres emeletes oktatási intézmény két bölcsődei és egy óvodai csoportban mintegy hatvan magyar gyermeknek biztosít kiemelkedő színvonalú elhelyezési és oktatási körülményeket. Bár egyházi építésű intézmény, közoktatási célokat fog szolgálni: a Csiky Gergely Főgimnázium szervezeti egységében, az iskolához tartozó Kincskereső óvoda tagozataként működik majd, és az önkormányzat fedezi a működési költségeket.

Az Arad-belvárosi református templomban tartott keddi óvoda- és bölcsődeavató ünnepségen Csűry István püspök a jövendő pillérének nevezte az új intézményt, ahol a gyermekeket arra nevelik, hogy családalapítást vállaló, nemzetükhöz, hitükhöz ragaszkodó felnőttekké váljanak. „Mondhat bárki bármit, mi nem mondunk le a keresztyén értékekről” – szögezte le a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

Köszöntőjében Grezsa István, a Miniszterelnökség Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztosa azt hangoztatta: a magyarságot Istenhez, családhoz és hazához való ragaszkodása őrizte meg történelme során, és a 21. században is azt tartja modernnek, ami hagyományos, ezt tartja gyermekei számára követendőnek. „Nem mi őrizzük a hagyományokat, hanem azok őriznek meg minket.”

Hozzátette: a megmaradást szolgálja az öt éve indult óvodafejlesztési program, amelynek keretében a magyar kormány 179 új óvoda és bölcsőde felépítését, 713 intézmény felújítását támogatta szerte a Kárpát-medencében, ezt szolgálja a 400 újonnan kialakított játszótér és az a több mint 1500 játéksarok, amelyeket azokba az óvodákba küldtek, ahova még magyar gyermekek járnak.

Aradon nem volt eddig magyar bölcsőde, az új intézménnyel pedig a vegyesházasságokban született gyermekek számára is lehetőséget akarnak biztosítani az anyanyelv megőrzésére.

Bognár Levente, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) aradi önkormányzati képviselője, aki az építkezés elkezdésekor még a város alpolgármestere volt, elmondta: azáltal, hogy az új bölcsőde és óvoda a Csiky Gergely Főgimnázium szervezeti keretében kezdi meg működését, a katolikus és református egyház kiváló szimbiózisban, közösen ad otthont az aradi magyar oktatásnak. Az új intézmény működtetését magára vállalta az önkormányzat, az alkalmazottak bérét a városi költségvetésből fedezik.

Forrás: MTI/maszol.ro

Fotó: MTI/Rosta Tibor