Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos meggyőződése szerint ez a két új óvoda is hozzájárul ahhoz, hogy a Kárpát-medencében 60 ezerre nőjön a magyar óvodába járó gyerekek száma. Ezek az intézményátadások is jelzik Magyarország kormányának jó szándékát, hogy Kárpátalja magyarlakta és vegyes lakosságú településein mélyreható pozitív változást vigyen véghez az óvodák világában. A miniszteri biztos szerint az óvodafejlesztések megvalósítása egyúttal jelzi azt is, hogy a kárpátaljai magyarság mögött egy erősödő és gyarapodó Magyarország áll. A program célja a helyi magyarság szülőföldön történő megmaradásának elősegítése. Reméljük, eljön az az időszak, amikor megéri itthon maradni, amihez a mostani egy nyúlfarknyi hozzájárulás. Ha tudatosul az itteni emberekben, hogy érdemes összefogni egy cél érdekében, érdemes eljárni a templomainkba, érdemes a Jóistenhez imádkozni, akkor nincs lehetetlen előttünk, Kárpát-medencei magyarok előtt – jelentette ki ünnepi beszédében.

„Ma valóban elmondhatjuk, hogy egyről a kettőre jutottunk, hiszen egy évvel ezelőtt az épület felét sikerült felújítanunk, most pedig a másik részét is” – jegyezte meg Demkó Ferenc, beregszászi görög katolikus helynök a dédai óvoda átadásakor. Elmondta, nagy jelentősége van annak, hogy a gyermek nevelése, lelki formálása magyar nyelven történik. Ez azt bizonyítja, hogy a dédai magyar közösség élni akar.

Szilágyi Mátyás, a beregszászi konzulátus főkonzulja az átadó ünnepségen kifejtette, történelmileg rövid idő alatt nagyon komoly fejlődés ment végbe a gyermekintézményekben, ami optimizmusra ad okot.

A beregdédai óvoda még a szovjetrendszerben épült, az egész épület felújításra szorult. Ennek során kicserélték a teljes fűtésrendszert, új, önálló kazánt kapott az épület. Korábban több mint 150 méterről, az iskolából érkezett a fűtés az óvodába, ahol emiatt telente sokszor csak 10-12 fok volt. A két ütemben lezajlott felújításra adott támogatás összértéke 19 millió forint volt.

Batáron a 2001-es népszámlálási adatok szerint 924 ember él, ebből 882 a magyar nemzetiségű. Az elmúlt hónapokban az új szárnnyal kiegészült óvoda épülete felépült, tető alá került, illetve kiépítették a csatornarendszert az épület mögé. Az ablakok és az ajtók a helyükre kerültek, felújították a teljes vízrendszert és elektromos hálózatot is. Kiépítették a fűtésrendszert, megújították a burkolatokat és a padlózatot. A támogatás összértéke 25 millió forint volt.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében már felújított óvodák száma száz körül van.

Forrás: MTI, Óvodafejlesztési Program