Rövid ismertető három frissen felújított óvodáról, ahol több, mint 200 gyermekről gondoskodnak.

Az izsnyétei „Napocska” Óvodába 71 gyerek jár egy magyar és két ukrán, vegyes korosztályú csoportba. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program támogatásának köszönhetően befejezték az épület tetőszerkezetének teljes, minőségi felújítását, megújult a csoportok foglalkoztató terme, korszerűsítették az óvoda konyháját (kicsempézték a falakat, újraburkolták a padlót, kifestettek, páraelszívó rendszert építettek be, és minden konyhai felszerelést újra cseréltek), felújították a folyosót és a külső járda burkolatát. A magyar csoport termei új ágyakkal, szekrényekkel, asztalokkal és székekkel bővültek.

Dercen községben 1975-től működik magyar óvoda. 1978-ban megépült és megnyílt a ma is működő tágas óvoda, amely négy csoporttal működött egészen 1999 teléig, amikor anyagi problémák miatt három évre be kellett zárni. Jelenleg 76 gyerekről gondoskodnak itt. A Szivárvány Óvoda a program támogatásának köszönhetően teljesen megújult. Elvégezték az épület tetőszerkezetének átfedését, a vizesblokkok és konyha felújítását, a csoportszobák tisztítómeszelését, padlóburkolat- és a belső nyílászárók cseréjét, a folyosók és bejáratok csempézését, a kazánház teljes körű felújítását, valamint az udvar aszfaltozását. A támogatás révén az óvodai csoportok új bútorzatot kaptak.

Fornos településen 1977-ben nyílt meg az óvoda a régi iskola épületében. A 150-éves épület rossz állapota miatt szükségessé vált a teljes körű felújítás. Az intézményben jelenleg egy vegyes korosztályú magyar csoport működik, ahova 25 gyerek jár. Az Óvodafejlesztési Program révén az épület új külső szigetelést kapott, kívülről újravakolták és kifestették, újrafedték a teljes tetőszerkezetet, kifestették a csoportszobákat, újraburkolták a padlót mindenütt, vizesblokkot alakítottak ki, felújították a konyhát és a kazánházat, szennyvízelvezető és szennyvíztározó rendszert alakítottak ki, kijavították az udvari kerítést, leaszfaltozták a járdát, és az udvaron homokozót alakítottak ki és hintákat állítottak fel.​