A nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum óvoda épületéhez a magyar állam 115 millió forintos támogatásával építenek új, kétszintes épületszárnyat, amelynek földszintjén sporttermet és étkezőt, az emeleten pedig többfunkciós termet alakítanak ki.

A külhoni magyar óvodák fejlesztésére és építésére két éve elindított program eddig első két ütemére több mint 38 milliárd forintot fordított a magyar kormány, a most zajló harmadik ütemre pedig 9 milliárd forintot terveztek. A támogatás több mint fele, mintegy 24,8 milliárd forint Erdélybe irányul, amit 94 óvoda és bölcsőde kialakítására, és 102 felújítására lesz elegendő. A program keretében a Kárpát-medencében eddig 450 óvoda fejlesztésére és 160 építésére juttattak kormányzati támogatást.

Az alapkőletétel után Potápi Árpád János azt mondta: örvendetesnek tartja, hogy Nagyváradon, abban a városban, amely oly fontos szerepet töltött be a magyar történelemben, igény van a magyar óvodafejlesztésre.

Az államtitkár az alapkőletétel után meglátogatta az Ady-emlékszobát, amelyet a költő nevét viselő nagyváradi gimnáziumban a diákok, szüleik és tanáraik alakítottak ki a költészet napjára. Elmondta: a Nemzetpolitikai Államtitkárság tízmillió forinttal támogatja annak a hatástanulmánynak az elkészítését, amely felméri, hogy milyen munkálatokat kell elvégezni és mennyibe kerül az iskolaépület felújítása. Az épület, amelyben Nagyvárad legrangosabb magyar nyelvű iskolája működik, Orsolya-rendi iskolának épült 1772-ben. Ma román állami tulajdonban van, és alapos felújításra szorul.

Forrás: MTI