Százhúsz gyerek fogja használni azt a – magyar kormány támogatásával létrehozott – sportpályát, amelyet a gyergyószentmiklósi Pitypang óvoda udvarán adtak át csütörtökön. A program révén a napokban 14 pályát adnak át.

Tiszta nyereségnek számít minden perc, amíg az ilyen pályákon el lehet csábítani az okostelefontól a gyerekeket – mondta Grezsa István, hozzátéve, hogy talán már itt rúgja a labdát a jövő Puskás Ference, Szalay Ádámja, vagy Buzánszky Jenője.

Buzánszky Jenő nevét különösen érdemes kiemelni, hiszen az ő szellemi hagyatékának is tekinthető az ovi-pályák építése, számára mindig szívügy volt a határon túli magyarság ügye, valamint a labdarúgás népszerűsítése.

A miniszteri biztos rámutatott: „az sem baj, ha nem a magyar, hanem a román válogatottban fociznak majd a mostani gyerekek, hiszen az óvodaprogram nemcsak Kárpát-medencei magyar–magyar összefogásról szól, hanem az adott országok többségi nemzetei felé is szeretné közvetíteni az, hogy egymás terhét hordozva össze kellene végre fogjunk, és a nemzeti türelmetlenségeket felül kell írnia a közös érdeknek. Remélem, ennek az lesz a vége, hogy eljön az idő, amikor már nem fogjuk kifütyülni egymás himnuszát”.

Grezsa István elmondta: az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány által kifejlesztett és telepített sportpályák innovatív, az óvodai programba illeszthető, hálóval zárt, és mindenféle védőeszközzel felszerelt, sportolási lehetőséget biztosító kis építmények. A labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, röplabda, tollaslabda és a tenisz alapjainak az óvodai elsajátítására nyújtanak lehetőséget.

Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében négy pályát Kárpátalján, 14-et pedig Erdélyben és a Partiumban építettek fel. Hozzátette: a pályák már a járvány idején elkészültek, csak most volt lehetőség az ünnepélyes felavatásukra. Hozzátette: az ovi-sport pályáknál az építményhez módszertani leírás is tartozik.

A sportpályákat itt  az Erdélyért Polgári Egyesület valósította meg. Kátai Attila, az alapítvány elnöke leszögezte, nem baj, ha nem lesz a gyermekből élsportoló, a legfontosabb a mozgás, a labdajátékok megismertetése, megszerettetése. „Legyen mindig gyerekzsivajtól hangos” – tette hozzá.

Az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, Mezei János hangsúlyozta: a gyerekek fel fogják ismerni, hogy a labdajátékhoz csapatra van szükség, társak kellenek, akikkel együtt kell működni, egymásra figyelni és segíteni egymást. „Megtanulják, hogy ha máson segítünk, mi is segítve leszünk. Ez a legfontosabb üzenet”.

Buzánszky hagyatéka „Mi leszünk” – kiáltották kórusban az óvodások arra a kérdésre, hogy kik lesznek majd sportolók, kik fognak gólokat rúgni.

Forrás: MTI, szekelyhon.ro; Fotó: Gergely Imre