A székelyhídi, 690 négyzetméteres hasznos területű új oktatási intézmény két óvodai és egy bölcsődei csoportnak, mintegy 70 gyermeknek biztosít európai színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget. Az intézmény egyelőre 44 óvodás gyerekkel nyitotta meg kapuit. A következő tanévtől nyújt hosszú programos óvodai foglalkozást, és várhatóan ekkortól indulhat el a bölcsődei csoport is.

A Nagyvárad-Szőlős egyházközség által felújított 940 négyzetméteres emeletes óvodaépület három óvodai és egy bölcsődei csoport befogadására alkalmas. A felújított épület 80-100 magyar gyermeknek biztosít korszerű oktatási és ellátási lehetőséget.

Grezsa István miniszteri biztos szerint a Trianon óta eltelt 101 évből az utolsó évtized volt a legsikeresebb a magyarság számára. Megjegyezte, hogy Székelyhíd romatelepén is épül egy óvoda a magyar állam támogatásával. Ott a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége az építkezés lebonyolítója. Hozzátette: a református püspökséggel partnerségben 26 óvoda felépítését vagy felújítását vállalták. Ezek egy részét már átadták, a másik része most épül.

A székelyhídi és nagyváradi hálaadó istentiszteletet is Ft. Csűry István püspök tartotta. A Dániel könyvéből vett bibliai igére alapozva vont párhuzamot a babiloni fogság és a mai kihívások között. Mindkét korban veszélyben volt az anyanyelv, veszélyben volt a kultúra. Voltak és vannak azonban olyan a közösségek, amelyek öntudatos munkával, imádsággal képesek pozitív irányba fordítani a dolgok menetét. „Rajtunk múlik, hogy a magyar kormány által adott segítséget értelmesen használjuk fel, hogy olyan gyermekek nőjenek fel ezekben a bölcsődékben, óvodákban, akik ennek a kultúrának az alkotó részei lesznek” – nyilatkozta a püspök.

Fotó: Királyhágómelléki egyházkerület

Forrás: MTI