Az istentiszteletet és az óvodások kedves műsorát követően Grezsa Isván, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos beszélt arról, hogy a határon túli magyarság megmaradásának egyik záloga a magyar óvoda léte. Az a gyermek, amelyik színvonalas magyar óvodába jár, nagy eséllyel folytatja később tanulmányait magyar tanítási nyelvű iskolában. A Felvidéken óriási lehetőségek vannak még a magyar oktatási intézménybe íratott gyermekek számának növelésére.

Fazekas László református püspök beszédében felidézte az óvoda és bölcsőde építését.

2017. december 17-én helyezték el az úgynevezett Bauring-lakótelep közepén a Csillag Óvoda és Bölcsőde alapkövét, melyhez az egyház egy közel 7 ezer négyzetméteres telket vásárolt meg.

Az építkezés 2018. március 29-én kezdődött és 2019. február 22-én fejeződött be.

Az épület 1440 m2 beépített terület tesz ki, 3 óvodai tanteremből és 2 bölcsődei teremből áll. A modern, padlófűtéses épület az óvodai tantermeiben 3x20 gyermek számára, a bölcsődeikben 2x12 gyermek számára van hely. Minden tanteremhez hálóterem is tartozik. Az Egyetemes Egyház vezetése úgy döntött, hogy az induló óvodák és bölcsődék bútorai egységesek legyenek. Erre a tervezési feladatra belsőépítészt kértek fel.

Az óvodai termek mellett külön irodája van az óvónőknek. Külön étterme van az óvodának és a bölcsődének. Az épületben tornaterem is van. A füvesített területen külön játszótere van az óvodásoknak és a bölcsődéseknek. Egy kültéri fedett játszótérnek köszönhetően pedig a kinti gondtalan játékot még az eső se zavarja meg.

Az építkezés lezárultával kezdődött az épület üzembe helyezésének engedélyeztetése. Az engedélyt az üzembe helyezéshez 2019. március 21-én kapták meg.

További folyamat volt a már meglévő óvoda áttelepítése az új óvoda épületébe. Ehhez a Szlovák Köztársaság Oktatásügyi Minisztériumának engedélyére volt szükség. A minisztérium 2019. június 1-től engedélyezte az óvoda áttelepítését, az ehhez szükséges üzemeltetési rendet a Körzeti Tisztiorvosi Szolgálattól 2019. június 20-án kapta meg az Egyház.

A gyermekek az óvópedagógusokkal és a személyzet 2019. július 1-vel, az épület 2019. június 30-i ünnepélyes átadása után vehetik birtokukba az épületet.

Az épület tetejére fölkerül egy csillag is, utalva az intézmény Csillag nevére.

Természetesen nem csak a református gyermekek előtt tárják ki az ovi kapuját. A más vallású és a világi beállítottságú kicsiket sem akarják kirekeszteni.