Február 26-án a Csillagházban tartott tájékoztatót az építkezésről Molnár Sándor zsinati főtanácsos, a Rimaszombati Református Egyházközség lelkésze és Molnár Beáta, a Tompa Mihály Református Gimnázium igazgatója.

A Gólyavár Református Óvoda fenntartója a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, a beruházó a Rimaszombati Református Egyházközség, az épület tervezője Máté Tamás. A látványtervek szerint a hagyományos középkori várat imitálja az épület. Felsővályban hasonló bejárata van a templomnak, s az sem véletlen, ha valaki ezzel kapcsolatban Tompa Mihály A gólyához című versére asszociál.

A rimaszombati óvoda mindhárom osztályterméhez külön hálószoba tartozik. Az óvodában étterem is lesz, így a gyerekeknek nem a szobában kell majd enniük. Az épület belső udvarán fedett terasz kap helyet, ahol kinti foglalkozásokat lehet majd tartani, valamint saját nyitott parkoló áll majd a szülők rendelkezésére. Az udvaron lesz szociális helyiség, így a kinti foglalkozáskor nem kell bekísérni a gyerekeket. Lesz egy nagy közösségi tér, ahol a szülői értekezleteket és az óvodai műsorokat rendezik meg.

Az épülő óvoda részére 2018-ban vásárolták meg a várostól azt a területet, amelyet az államosítás után nem kaptak vissza. Ez a Tompa Mihály Református Gimnázium iskolakertjének egy része. Az engedélyeztetési folyamat után, 2018 nyarán kapták meg az építési engedélyt. A Gólyavár óvoda építése hivatalosan 2018. július 25-én kezdődött és a tervek szerint 2019 márciusáig tart. 2018. szeptember 4-én került sor a református óvoda alapkőletételére, ám a rimaszombati óvodafejlesztés mérföldkövei több tíz évre nyúlnak vissza.

„Először 2002-ben merült fel, hogy az egyházközség indítson egy református óvodát, ekkor a minisztérium elutasította a kérést. 2015 decemberében az egyik presbiter vetette fel újból az óvodanyitás gondolatát, s 2016 szeptemberében magyar szülők is jelezték ennek az igényét, s így jutottunk el 2016 novemberéhez, amikor megtudtuk, hogy egyházunkat kiemelt partnerként tartja számon ebben a programban is a magyar kormány” – nyilatkozta Molnár Sándor zsinati főtanácsos.

A beruházás a Kárpát-medencei óvodaprogram keretében valósul meg, az építés költségei 657 320 eurót tesznek ki.

A Felvidéken a magyar kormány kiemelt partnere a programban a Magyar Közösség Pártja és a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház. Mindkét szervezet 3-3 ütemben pályázott támogatásra, utóbbiak összesen 1007 gyermek befogására a következő helyeken tervezik az egyházi intézményfejlesztést: Nagykapos, Királyhelmec, Kiskövesd, Kassa, Szepsi, Rozsnyó, Tornalja, Hanva, Pálfala, Rimaszombat, Fülek, Léva, Zselíz, Érsekkéty, Bátorkeszi, Perbete, Marcelháza, Hetény, Komárom, Martos, Vágfarkasd, Dunaszerdahely, Somorja, s még további helyszínekkel is tudnak tárgyalni. Az ehhez kapcsolódó beruházásokkal részben a meglévő óvodákat fejlesztik, részben lehetőséget teremtenek újak építésére.

FDorrás: Felvidék.ma