A Mezőség egyik magyar falujában, Széken és a tőle délre fekvő aranyosszéki Várfalván avattak fel szombaton két teljesen felújított óvodát a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében.

Valójában azonban négy létesítményről van, hiszen a községközponttal, Várfalvával összenőtt Aranyosrákos újjáépített óvodája mellett a kövendi és a bágyoni óvoda fűtésrendszerét is magyar állami támogatással sikerült megújítani.

A széki óvodaátadásra meghitt környezetben került sor. Az óvodafelújítást finanszírozó magyar kormány képviseletében Brendus Réka köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta: a gyerekek felkészülésében az óvodapedagógiának döntő szerepe van, de ehhez a munkához élhető, hangulatos, tiszta és minőségi körülményeket kell teremteni. Úgy érdemes dolgozni, ha a közösség felelősségét nemzedékről nemzedékre átadjuk. Most a legkisebbek értékrendszerének kialakításán munkálkodunk, és ezzel párhuzamosan figyelnünk kell arra, hogy a későbbiekben erős, tudatos, ragaszkodó és felelős tagjai maradjanak közösségeinknek” – fogalmazott a budapesti főosztályvezető. Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja szintén az óvodai oktatás fontosságát, az alapozást emelte ki: „Ez az az életkor, amikor a benyomások, élmények, tapasztalatok megjelennek a gyerek életében és alapvetően meghatározzák a személyiség formálódását. Azt kívánom, hogy az óvodás időszak alatt a széki gyerekek is olyan élményekkel gazdagodjanak, ami értéket teremt személyiségük kialakulásához”.

Várfalván a felújítást finanszírozó magyar kormány nevében ezúttal is Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, aki azzal kezdte beszédét, hogy akinek gyereke van, annak nem a legfontosabb, hanem az egyetlen fontos dolog az életében. Elmondta: Várfalva községben gyakorlatilag három óvoda felújítása vált lehetővé, amelyek közül leglátványosabban a várfalvi tanintézmény újult meg, de a korszerű fűtésrendszer és a megfelelő higiéniai körülmények biztosításával a másik két faluban is sokkal jobb körülményeket sikerült teremteni több tucat gyerek számára.

Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ országos elnöke szerint a várfalviak példamutató összefogása lehetővé tette, hogy a magyar állami beruházásból sokkal több valósuljon meg, mint azt az elején tervezték, köszönhetően a helyi közösség és a polgármesteri hivatal segítségének. Az erdélyi pedagógusszervezet elnöke beszédében úgy fogalmazott, ez nem csak a várfalviak, hanem az egész romániai magyar oktatás ünnepe, amely nem jöhetett volna létre a magyar állam támogatása nélkül. Burus-Siklódi Botond példás összefogásnak nevezte a várfalviak óvodaépítését.

A magyar kormány immár négy esztendeje Kárpát-medence-szerte – így Erdélyben is – jelentős összegekkel finanszírozza az óvodafejlesztési programot. Marginean János, Várfalva község polgármestere egy családi ház biztos alapozásához hasonlította az óvodafejlesztést, amely a teljes romániai magyar oktatás alapja. „Ha jó az alap, akkor biztos falakon áll a ház, és így van ez az oktatásunkkal is. Az óvodai évek jelentik az alapokat, ahol az óvónéni irányításával a gyerek játékosan tanulja meg a reá váró feladatokat”.

Forrás: kronikaonline.ro, fotó: Makkay József