2018. december 10-én dr. Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési program miniszteri biztosa, sajtótájékoztatót tartott a harmadik ütemmel kapcsolatban.

Mint a tájékoztatón elmondta, a plusz forrás bevonásának köszönhetően kezelhetővé válik az a tény, hogy az elmúlt években egész Közép- és Kelet-Európában nagyon megnövekedtek az építési költségek, ez pedig megnehezítette, hogy az eredeti terveknek megfelelően készüljenek el az óvodaépítések és -felújítások. A plusz összeg ezen túl lehetővé teszi, hogy közel ötvennel több intézményt kerüljön be a programba.

A miniszteri biztos összefoglalta az Óvodafejlesztési programot jellemző tényszámokat: a tervek szerint 150 új intézmény épül meg, közel 500-at felújítanak, és ennek részeként sok óvoda kap új játszóteret is. A Kárpát-medencében jelenleg összesen 1664, plusz egy új alapításával 1665 magyar nyelvű óvoda, vagy óvodai csoport működik, mindezen intézményekhez az év során már el is juttatták a Magyar Sarok nevű fejlesztő csomagokat. Zajlik a program humánerőforrás-fejlesztési része is, ennek keretében képzések, workshopok valósultak meg szerte a Kárpát-medencében.

A program, ahogy Grezsa István fogalmazott, Trianon óta a legnagyobb hatású nemzetstratégiai program, nyelv- és kultúramegtartó ereje egyre inkább látszik, sőt, már a számok is visszaigazolják. A program kezdetén 48.000 gyerek járt magyar nyelvű intézménybe, ez a szám az elmúlt másfél évben 54.000-ra nőtt, így a program végéig elérhetőnek látszik a 60 ezres célszám.

Példaértékű a program abból a szempontból is, hogy sok helyütt a többségi nemzettel együttműködésben zajlanak a fejlesztések. A miniszteri biztos bizakodó, hogy látván az eredményeket, a helyi kormányzatok egyre inkább részt vesznek a programban, amely nem pusztán a külhoni magyaroknak jó, de pozitív hatással van a többségi nemzetekre is.

Az óvodafejlesztési program részeként az év során végzett nagyszabású óvodai kutatás eredményeiből jól látható, hogy az óvodák infrastukturális színvonala, valamint az óvodapedagógusok felkészültsége döntő érv abban, hogy a szülők melyik óvodába íratják gyerekeiket.

Kárpátalján például már egyértelműen látszik az a trend, hogy ma már a vegyes házasságokból is többnyire magyar nyelvű óvodába küldik gyermekeiket a szülők.

Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, 3. ütem