A Szent Gellért Óvodát Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek szentelte fel. Az intézmény fenntartója a helyi önkormányzat lesz. Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos az avató ünnepségen elmondta: a magyar állam azért költött az elmúlt öt évben összesen 61 milliárd forintot a Magyarország határain kívüli óvodákra, mert szeretné, ha minden magyar vagy vegyes családból származó gyermeknek meglenne rá a lehetősége, hogy európai színvonalú magyar óvodában nevelkedjen, a mesevilágon keresztül ismerje meg a magyar kultúrát, és köteleződjön el iránta. A miniszteri biztos kifejtette, hogy feladat a Kárpát-medencében élő 13,5 millió magyart egy nemzeti közösségben tartani, de hozzátette, semmiképpen nem az ott élő más népek rovására.

Az új, akadálymentesített óvoda kétszintes, az alsó részen melegítő-konyha, személyzeti öltözők, mosókonyha és egyéb kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet. A felső szinten három, mintegy 60 négyeztméteres foglalkoztató, egy tanári szoba és mellékhelységek vannak. A foglalkoztatókat 20-25 személyre tervezték. A napközi részére összesen 50 gyermek részére van kiságy, hozzá paplan, párna, törülköző. Az óvodához külön parkoló és 1500 négyzetméter területű játszótér is tartozik.

A Székelyföld keleti peremvidékén fekvő, 5300 lakosú Gyimesközéplokon a Szent Gellért óvoda immár a második, amelyet a magyar állam támogatásával építettek fel. A patakok völgyeibe felnyúló, nagy kiterjedésű hegyvidéki település lakosainak a 99,3 százaléka vallotta magát magyarnak a tíz évvel ezelőtt tartott, legutóbbi romániai népszámláláson.

 

Forrás: MTI; Óvodafejlesztési Program