Új, tágas óvodát és bölcsődét avattak szerdán Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégium épületegyüttesének szomszédságában. A magyar kormány által támogatott beruházás keretében adták át a kollégium korszerűen felújított tornakertjét is az új focipályával és egy multifunkcionális kézilabda- és kosárlabdapályával. A beruházással Nagyenyed legmodernebb óvodáját-bölcsődéjét, illetve szabadtéri sportlétesítményét adták át a magyar kormány képviselőinek jelenlétében.

Az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János, Magyarország miniszterelnökségének nemzetpolitikai államtitkára, dr. Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztésért felelős miniszteri biztos, Brendus Réka, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője, valamint Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja. Az erdélyieket Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kántor Csaba püspökhelyettes, Iulia Diana Oana Badea, Nagyenyed polgármestere, Lőrinc Helga alpolgármester, Vincze András, Fehér megye alprefektusa, Gudor Kund Botond esperes, Tőkés Zsolt, az Erdélyi Református Egyházkerület ügyvezető főgondnoka, Ladányi Árpád Csaba, az RMDSZ Fehér megyei elnöke, Nagy Tímea, Fehér megye kisebbségi tanfelügyelője és Szabó Csilla, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) Fehér megyei elnöke képviselte. A házigazda szerepét Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója töltötte be. A rendezvényen a kollégium diákjai, óvodásai, szülők és a környékbeli református gyülekezetek lelkipásztorai is részt vettek.

Ünnepi igehirdetésében Kató Béla püspök úgy fogalmazott: amikor az ember bölcsődét és óvodát épít, a következő évszázadokra tervez. Mi ezt a tervezést csakis a gyerekekre alapozhatjuk. A mi nemzedékünk most abban a szerencsés helyzetben van, hogy az anyaország kormányának támogatásával olyan álmokat tud megvalósítani, amelyek fontosak közösségünk életében” – fogalmazott az egyházi elöljáró. Az Erdélyi Református Egyházkerület vezetője hangsúlyozta: a hatalmas történelmi értéket jelentő nagyenyedi örökség csak úgy maradhat fenn, csak addig lesz kollégium és óvoda, amíg a környékbeli települések református gyülekezetei és a város magyarsága itt marad, itt él, és a következő nemzedékek is itt terveznek jövőt maguknak. Szép példa a románság számára is Meleg szavakkal szólt az egybegyűltekhez Iulia Diana Oana Badea, Nagyenyed polgármestere is, aki méltatta a magyarság és a református egyház példás együttműködését a különböző oktatási projektek megvalósításában. Irigykedve tekintek a gyümölcsöző együttmunkálkodásra, amiről szép szavakkal beszélek Nagyenyed határain túl is, mert ez a román közösség számára is egy jövőbe mutató, szép példa” – mondta az elöljáró, aki pedagógusként a tanügyi rendszer legfontosabb befektetésének nevezte a bölcsőde- és óvodafejlesztést. Minden erre alapszik, és minden ebből indul ki, hangsúlyozta.

Köszöntő beszédében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta: „Minden régiónak és minden településnek megvannak az eredményei, amire büszkék lehetünk. Olyan oktatási intézményrendszert akarunk kiépíteni, ahol gyerekeink magyarul ismerkedhetnek a világgal és egymással. Ahol barátságokat is magyarul tudnak kötni, és utána magyar oktatási intézményben folytathatják tanulmányaikat” – fogalmazott a budapesti politikus.

Grezsa István miniszteri biztos beszédében számos Kárpát-medencei útját elevenítette fel, amikor Kolozsvártól a Felvidékig települések tucatjain kerül sor szinte napi rendszerességgel valamilyen tanintézmény, vagy a helyi magyarság számára más fontos intézmény átadására. A magyar kormány képviselője kiemelte: 101 évvel a trianoni döntés után van, amit ünnepelnünk, van, aminek örülnünk, megéri magyarnak lenni és magyarnak megmaradni a Kárpát-medencében.

Szőcs Ildikó igazgató elmondta, az új óvoda különböző csoportjaiba ősztől mintegy hetven gyerek fog járni.

Forrás: kronikaonline.ro

Fotó: Potápi Árpád János Facebook oldala