Az átadási rendezvényeken részt vett Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja országos elnöke, Furik Csaba, a párt járási elnöke, Hack László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége járási alelnöke.

A ladmóci intézményben Michal Magura polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A település kis óvodájának elsősorban új tetőszerkezetre volt szüksége, de mászókákkal is gazdagodott az udvara. A szülők, az óvónők és a gyerekek előtt Grezsa István ünnepi köszöntőjében biztosította a megjelenteket arról, hogy a Felvidék továbbra is mindenben számíthat az anyaország támogatására, csak hittel és elszántsággal folytassák azt a munkát, amit Trianon óta végeznek szülőföldjükön.

Innen a vendégek útja Nagykövesdre vezetett, ahol Nagy Attila polgármester üdvözölte őket. Grezsa István ünnepi gondolataiban elhangzott, hogy a határon túli magyarság megmaradásának egyik záloga a magyar óvoda léte. Kifejezte reményét, hogy ezek az óvodások később magyar tanítási nyelvű iskolában folytatják tanulmányaikat. A felvidékieknek azt kívánta, hogy hagyományaikra támaszkodva helyben találják meg boldogulásukat, és a családokban szülessék minél több gyerek. Menyhárt József mindezt azzal egészítette ki, hogy a Szlovákia keleti végében élő magyarok ugyanolyan fontosak, mint a csallóköziek. Hisz egy fejlődő Felvidék megteremtésében, és bízik abban, hogy a családokat, gyerekeket, az oktatást támogató beruházások, fejlesztések maradásra bírhatják az elvándorolni készülőket. Nagykövesden az óvoda épülete szigetelést, új nyílászárókat és tetőt kapott, valamint egy korszerű játszóteret.

A harmadik felújított óvoda átadására Kistárkányban került sor, ahol Bálint Csilla polgármesterasszony köszöntötte a vendégeket. A 35 gyerek befogadására alkalmas óvodába pillanatnyilag 31 gyerek jár. Grezsa István kifejtette, Magyarország a Trianon utáni nehéz 100 év után ismét elérte, hogy felelősséget tud vállalni az anyaország határain túl élő magyarokért. A magyar kormány számára Felvidéken sincs fontos és kevésbé fontos település. A miniszteri biztos annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a magyarság ismét sikeres nemzet lesz, mert gazdag a múltja, erős a jelene, perspektivikus a jövője. Menyhárt József hozzátette: „a pénzek minden esetben jó helyre érkeztek, ugyanakkor azt is ki kell mondanunk: ezeket a támogatásokat – a mi befizetett adónkból –  Szlovákiától illett volna megkapnunk.”

Mindhárom helyszínen az ünnepélyes átadást a gyermekek műsora színesítette, akik népi gyermekjátékokat, verseket adtak elő.

Forrás: ma7.sk, fotó: Zsebik Ildikó