Grezsa István a gyermekintézmény avatása előtt koradélután beszédet mondott az Ungvárhoz közeli Szerednyén, a Butler-kultúrkúria és Magyar Ház ünnepélyes alapkőletételén. Magyarország kormánya azzal, hogy Kárpátalján támogatja a magyar épített emlékek helyreállítását, közös értéket teremt, és gazdagítja a térség valamennyi nemzetiségét - jelentette ki a miniszteri biztos. A magyar kormány Butler János egykori, ma romokban heverő kúriájának az újjáépítésével és új funkciókkal történő felruházásával a magyar gyökerű Szerednye nagyközség és a környező települések lakosságát, valamint a vidék idegenforgalmának fejlődését támogatja. „Tehát közös értéket teremtünk, és gazdagítjuk Kárpátalja valamennyi nemzetiségét” - tette hozzá.

Grezsa István ezt követően a közeli Gálocson részt vett a felújított, magyar oktatási-nevelési komplexum átadó ünnepségén. Az eseményen jelen volt Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, valamint Barta József a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke.

Az intézményt a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program második ütemének forrásából, mintegy 20 millió forintos támogatásból sikerült felújítani. Az épület második szintjén osztálytermeket alakítottak ki a négy elemi osztály részére. Ennek részeként elválasztófalakat húztak fel, felújították az elektromos hálózatot, kicserélték a belső nyílászárókat, valamint újravakolták, majd kifestették a falakat és a mennyezetet.

Az alsó szinten egy új óvodai csoport részére foglalkoztató termet alakítottak ki, felújították a folyosókat és a mosdóhelyiségeket, és új bútorzatot kapott a teljes szint.

Forrás: MTI, Óvodafejlesztési Program