A 10-es számú Napközi óvoda új épületrészének alapkőletételére június 12-én került sor. Az eseményen a miniszteri biztos mellett részt vett Halász Ferenc a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének partiumi alelnöke, Farkas Imre Temesvár alpolgármestere, valamint Tamás Péter tiszteletbeli konzul.

A résztvevőket a líceum igazgatója, dr. Erdei Ildikó köszöntötte. Dr. Grezsa István köszöntőjében arról beszélt, hogy az alapkőletétel a reményről, a jövőről szól, és sokkal erősebb ez az érzés, ha szórványvidéken kerül sor ilyen eseményre, hiszen itt többet jelent az a helytállás, amit nemzeti identitásnak szoktak nevezni. Kifejtette: rendületlenül kell hinnünk abban, hogy nekünk magyaroknak küldetésünk van ebben a geopolitikai térségben. „Biztos vagyok benne, ha ezt az óvodát olyan lelkülettel fogják működtetni, amilyennel a temesvári magyar szórvány ügyeit intézi a Bartók Béla Elméleti Líceum vezetősége, akkor nem kell a jövőtől tartani. Jó helye a világnak a Kárpát-medence, és ez nekünk, magyaroknak és a testvérnépeknek is köszönhető. Kívánom, hogy ez az óvoda ősszel nyissa meg a kapuit, és minél több gyerek jöjjön ide, minél több szülő gondolja úgy, hogy nem a román óvodába fogja a gyerekét járatni! – jelentette ki a miniszteri biztos, majd ki is fejtette, hogy ezt miért tartja különösen fontosnak. Ha a kicsik a mesevilágot az anyanyelvükön fogadják be, élik át, akkor a fantáziájuk, álmaik sokkal gazdagabbak lesznek, hiszen vállalni tudják önazonosságukat.

Halász Ferenc az RMPSZ partiumi alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy mit jelent Temes megye számára az óvodafejlesztési program, amelynek a helyi lebonyolítója a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. „Ez az épület kb. 140 millió forintból valósul meg, és az új épületben étkezde és sportterem is létesül. Lugoson magyar bölcsőde épül 80 millió forintos beruházással. A megyében 8 játszótér létesül, 32 millió forint, és 8 óvoda kap felszereléseket 10,4 millió forint értékben, ez összesen 262 millió forint (820 ezer euró).” Temes megyében a magyar oktatás fejlődik az anyaországi támogatással, a bölcsődétől az egyetemig, hiszen ősszel nemcsak az óvoda új épületét, hanem az egyetemi szórványkollégiumot is felavatják – mondta befejezésül Halász Ferenc.

Tamás Péter tiszteletbeli konzul dr. Mile Lajos kolozsvári konzul üdvözletét tolmácsolta, megköszönve a magyar kormánynak, hogy a temesvári Józsefvárostól a belvároson át egészen a Gyárvárosig, számos magyar intézmény építését, fejlesztését, bővítését támogatja.

Következett az alapkő ünnepélyes elhelyezése. Az időkapszula a Bartók Béla Elméleti Líceumot bemutató anyagokat, szórólapokat, valamint egy adathordozót őriz, ez utóbbi az óvoda új épületszárnyának terveit tartalmazza. A lezárt időkapszulát dr. Grezsa István miniszteri biztos és Halász Ferenc partiumi RMPSZ-elnök helyezte el a majdani épület bejárata alatt.

Forrás: NyugatiJelen.com