Várhatóan április vagy május folyamán helyezik el az új óvoda és napköziotthon alapkövét Butyka Zsolt tusnádfürdői polgármester szerint, a szándék pedig az, hogy év végéig el is készüljön. Az építkezéshez szükséges támogatást még a korábbi városvezetés igényelte, mert a jelenlegi óvoda, amely egy régi villa épületében működik, jó felszereltséggel rendelkezik ugyan, de tűzvédelmi engedélye nincs, és ennek megszerzésére sem volt lehetőség. Butyka szerint további hátrány, hogy a meglévő óvodának nincs udvara, és főút mellett helyezkedik el.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) vásárolta meg azt a területet, ahol felépülhet az új tanintézet. A polgármester szerint az új helyszín sokkal megfelelőbb, az utcára néző ingatlan belső udvarán alakítják majd ki a játszóteret is. A tervek elkészítése nemsokára befejeződik, az épület három óvodai, illetve napközis csoport, összesen 60 gyerek számára tud helyet biztosítani. Az épületben lesz ebédlő, melegítőkonyha, egészségügyi szoba is.

Az alapkőletételt áprilisban vagy májusban tervezik, az építkezés pedig év végére el is készülhet. A szándék az, hogy 2023-ban már ott kezdjék a tanévet. Jelenleg nincs annyi óvodás gyerek a kisvárosban, amennyit be tud fogadni majd az új tanintézet, amelynek kapacitása kis átalakítással tovább bővíthető, de abban bíznak, hogy fiatal családok költöznek majd haza, illetve a helybeliek nem költöznek el.

Fotó: Pinti Attila

Forrás: szekelyhon.ro