Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters Drupal\gmap\GmapDefaults->__construct() függvényben (/home/ovodafej/public_html/sites/all/modules/gmap/lib/Drupal/gmap/GmapDefaults.php 107 sor).

Hol az én helyem? Szociális készségek óvodáskorban

Elindultunk az oviba, egyik kezem az anyáét fogja, másikban a plüss cicámat szorongatom, kicsit félek, ez az első napom. Előttünk nagyobbacska kislány ballag az anyukájával, hátán hátizsák, de ő nem olyan félénk, mint én. Megfordul:

- Te is a mi ovinkba fogsz járni? - kérdezi.

- Igen. - felelem félénken.

- Meglátod, nagyon jó lesz!

 

2022. május 12.

Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes

Robert Fulghum amerikai író és lelkész gondolataival még tanulmányaim alatt találkoztam, mondandója már akkor belém vésődött. A több éves óvodai gyakorlat, illetve maga az élet ráébresztett arra, hogy különbség van aközött, amit egy emberöltő alatt tudnunk kell és amit tudni érdemes. Mert gondoljunk csak bele, az évek múlásával a tanulási folyamatok gyakorta csak a számolásra, írásra, olvasására, memorizálásra korlátozódnak.

2022. május 05.

Gyermekkori szorongás – Mit tehetünk ellene?

Mi óvodapedagógusok többféle temperamentumú és személyiségű gyerekkel találkozunk munkánk során. Éppúgy, mint a felnőtteknek, a gyerekeknek is nagyon gyorsan változik a hangulatuk. „Olyan változékony a hangulata, mint az időjárás”- szoktuk mondani; ez így van a gyerekeknél is. Egyik pillanatban vidámak, mosolygósak, pár perc múlva pedig már sírnak, rosszkedvűek valami miatt. Sajnos egyre több gyerek félénk, dacos, visszahúzódó, esetlegesen agresszív, vagy szorongó. Valóban szoronghat már egy gyerek is? Már egész kisgyermekkorban, pár hónaposan feltételezhető a szorongás.

2022. április 28.

Képességfejlesztés játékosan

Óvodáskorban a gyerekek az érzékelés, az észlelés, a figyelem és az emlékezet segítségével ismerhetik meg leginkább a környezetüket.

Ezeknek egy közös mozgatórugójuk van, mégpedig az a tény, hogy a játék pozitív élményeket, érzelmeket ajándékoz a gyerekeknek, ebből kifolyólag az iránt mutatnak érdeklődést, arra figyelnek igazán oda, ami érzelmileg megragadja őket.

2022. április 21.

Húsvét, nekünk is van népszokásunk

Emlékszem gyerekkoromban mekkora jelentőséggel bírt a két nagy vallási ünnep, karácsony és húsvét. Mint már a karácsonyi bejegyzésemben írtam, akkor még nem is a vallási töltet fogott meg egyikben sem, hanem a köré épült szokások.

2022. április 14.

Óvónői szerepek...hogyan tud egy pedagógus megújulni?

Ha elérkezik a tavasz, a természetben minden megújul. Kibújnak a virágok, rügyeznek a fák, újra zöldül a fű és melegebben süt a nap. Ez a változás a hideg tél után mindig jó érzéssel tölti el az embert, de vajon ahogy a természet, úgy képesek vagyunk mi is megújulni?

Óvodai munkám során rengeteg nehézséggel szembesültem. Sokszor ütköztem kisebb vagy nagyobb akadályokba és bizony volt olyan, hogy úgy éreztem belefáradok, nem tudom újrakezdeni a napot és már nem is igazán szeretném. Ilyenkor jól jön egy kis „tavasz”, hogy újra tudjam kezdeni.

2022. március 31.

Kapcsolatépítés a szülőkkel

Szülő-pedagógus-gyerek – ennek a hármasnak a harmonikus együttműködése elengedhetetlen. A felnőttek célja közös: nevelni, oktatni a felnövekvő generációt.

Biztos vagyok benne, hogy nehéz szülőnek lenni. Bár szép és nemes szerep, viszont 24 órás készenlét, „munka”, miközben ott dolgozik bennük az örök kétség, hogy vajon jól csinálják-e.

2022. március 24.

Mi történik?

Két hete, február 24-én, szerdán még épp a szokásos tavaszi veteményezést végeztük a gyerekekkel, hagymát ültettünk, paprikát, paradicsomot vetettünk. Nagyon vidáman telt a nap, a gyerekek nagy örömmel vettek részt ebben a munkában. Nem gondoltuk volna, hogy az elvetett magokat talán nem fogják látni a gyerekek kikelni, növekedni. De ez most a legkisebb gond…

2022. március 10.

Az okoskészülékek használata óvodás korban

Az okostelefonok és a digitális kütyük önmagukban nem jók vagy rosszak. A kérdés az, hogyan és mire használjuk őket. Minél fiatalabb egy gyerek, annál kevesebb képernyőidő fér bele, ugyanis, ha túl sok időt tölt egy kis gyermek tablet vagy okostelefon képernyője előtt, az számos problémához vezethet.

2022. március 05.

„Gyülekeznek a felhők…” De mikor süt majd ki a nap?

Ovisaim egyik kedvenc mondókája:

Gyülekeznek a felhők,

esik az eső,

kopog a jég,

dörög az ég,

villámlik,

lecsap,

kisütött a nap.

 

Valahogy ehhez tudnám hasonlítani a kárpátaljai eseményeket is, csak egyelőre az bizonytalan, mikor jön el az a bizonyos napsütés, amikor minden lecsendesül, és minden ugyanúgy lesz majd, mint régen.

2022. március 03.