Az Építészeti Útmutatók a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program megvalósuló beruházásaihoz készültek. Alapvetően az új épületeknek a szerves beillesztését kívánja elősegíteni a meglévő épített környezetbe, az évszázadok folyamán kialakult helyi építészeti stílusok figyelembevételével. Az arculati kézikönyv célja, hogy segítséget nyújtson az épületek tervezése, átalakítása során. Kiinduló alapja az adott terület népi építészeti hagyományai, a Magyar Néprajzi Atlasz vonatkozó lapjai, melyek a terület 19-20. század fordulóján fennálló képét rögzítik.

Az útmutatók régiókra bontva tárgyalják a Kárpát-medencét. A kiadványok az egyes területekre lebontva adnak javaslatot típustervként egy három foglalkoztatós óvoda kialakítására. A tervek a magyar előírások figyelembevételével készültek. Ezeket alkalmanként a helyi előírásokhoz kell igazítani.

Az útmutatók megépült példákon keresztül foglalkoznak a belső terekkel. A segédlet tárgyalja a beltéri burkolatokat, különös tekintettel a természetes anyagok használatára. Összességében egy teljes képet kívánnak nyújtani olyan óvodákról, amelyek szervesen kapcsolódnak a közös gyökereinkhez, ugyanakkor válaszolnak korunk kihívásaira is, és méltó körülményeket teremtenek az eljövendő nemzedékek sorának.