Az Erdélyi Református Egyházkerület a lelki életen túl intézményeket tart fenn és a szeretetszolgálatban is élen jár. Ballai Zoltán elmondása szerint az oktatás azért olyan fontos az egyháznak és a magyarságnak is, mert a református és a magyar identitás szorosan egymásra épül.

Ballai Zoltán: Reformátusnak úgy tudok megmaradni, ha magyar vagyok

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület mindig egy speciális helyzetben volt, hiszen nem tartoznak sem Erdélyhez, sem Magyarországhoz. Ebben a speciális helyzetben próbálják megtartani magyarságukat.

Csűry István: Szeretnénk magyar oktatást nyújtani bölcsődétől egyetemig

Kárpátalja görögkatolikus közössége kitartóan küzd a fennmaradásért. A magyar oktatás a harc egyik fontos eszköze, melynek fontos eszköze az óvodai oktatás. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül óvodák épülnek és újulnak fel, melyekben a gyerekek minőségi oktatáshoz juthatnak.

Demkó Ferenc: Az a jó megoldás, hogy kezembe veszem az életemet

Az unitárius egyház számára mindig fontos volt az oktatás. Nincs ez másképpen 2018-ban sem. A vallás szülővárosában, Kolozsváron ezért egy óvodát építenek a város szívében, mely bölcsődeként is fog szolgálni

Minden szempontból megfelelő óvodát építenek Kolozsváron

Fazekas László református püspök a felvidéki magyar református közösséget szolgálja, mely Szlovákia legnagyobb összefüggő magyar közössége. A lelki élet mellett igyekeznek a fiatalok nevelésére is figyelmet szentelni, hiszen oktatás függvényében lesz magyar vagy szlovák egy gyerek.

Fazekas László: Őseinktől kapott értékekre neveljük a fiatalságot

A Magyar Védőnők Egyesületének elnöke a külhoni magyar gyermek-egészségügyi prevenciós munkában dolgozók számára szervezett képzésen mutatta be a magyar védőnői szolgálatot. A képzést a nemzetpolitikai államtitkárság a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében szervezte október 4-6. között. 

Külhoni magyar gyermekegészségügyi prevenciós szakemberek képzése: Csordás Ágnes Katalin

A Hagyományok Háza néprajzkutatója arról a képzésről beszél, ami a néphagyományok és az óvodai nevelés összehangolását szolgálja. A képzést a nemzetpolitikai államtitkárság a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében szervezte az óvodapedagógusok számára október 18-20. között. 

Külhoni magyar óvodapedagógusok képzése: Sándor Ildikó