• Alkihegy
  Ukrajna

  Az aklihegyi óvoda a Kárpátaljai Ferences Misszió kezdeményezésére, a Mocsári Lajos Alapítvány támogatásával nyitották meg 1997. november 1-én, egy 20 fős vegyes korosztályú csoporttal. Kezdetben egyházi intézményként, az iskola épületén belül működött. Az intézmény fenntartását 2002.

  Aklihegy - óvoda
   
 • Barkaszó
  Ukrajna

  Az óvoda 1962-ben nyitotta meg kapuit az óvodások előtt, egy csoporttal az akkori Református parókián. A szülők igényére 1986-ban alakult meg a három csoport. Jelenleg 60 gyerek jár az óvodába, akiket 5 óvodapedagógus és 10 kisegítő kiszolgáló fogad naponta.

   
 • Beregdéda
  Ukrajna

  A dédai óvoda még a szovjet rendszerben épült, gyakorlatilag az egész épület felújításra szorul. Legfontosabb a fűtésrendszer teljes cseréje, mivel eddig több mint 150 méterről, az iskolából érkezett a fűtés az óvodába. Emiatt az óvodában telente sokszor csak 10-12 fok volt.

   
 • Az óvoda épülete 1988-ig munkásszállóként működött. 1990-ben alakították ki roma óvodává, amelyben egy vegyes korosztályú csoport működött. 2011-ben az épület bővítésével lehetőség nyílt még egy csoport megnyitására. Jelenleg az óvoda a Beregszászi Városi Oktatási osztály fenntartásával működik, bentlakásos óvodaként, 2 vegyes korosztályú csoportban 42 gyerek jár.

   
 • Beregszász
  Ukrajna

  Az óvoda épülete 1920-ban épült. 1946-ban az épület a járási kórház tulajdonává vált, ekkor nyitották meg benne a bölcsőde-óvodát, ill. „hetes óvodaként”, azaz hétköznapi bentlakásos óvodaként is működött 3 csoporttal, 50-60 gyermekkel.

   
 • Beregszász
  Ukrajna

   Az óvoda 1948 óta működik, fenntartója a Beregszászi Városi Oktatási Osztály. Jelenleg egy magyar és egy ukrán tannyelvű vegyes korosztályú csoporttal működik. A magyar csoportnak 30 növendéke van. Mindkét csoportban egy dada és 4 óvónő dolgozik. A kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében sikerült az oktatási intézmény épületét teljes körűen felújítani. 

   
 • Ukrajna

  Az 5. sz. szanatóriumi óvoda Beregszász külvárosában helyezkedik el, festői környezetben. A szovjet érában a borgyár óvodájaként működött. Jelenleg bentlakásos óvoda, ahová szociálisan rászoruló beregszászi családok gyermekei járnak. Az óvoda két magyar csoportjába 40 gyerek jár, akikről 6 óvodapedagógus és a kiszolgáló személyzet gondoskodik.

   
 • Ukrajna

  Az óvoda vegyes tannyelvű (ukrán-magyar), melynek 6 csoportjába összesen 135 gyerek jár.

   
 • Császlóc
  Ukrajna

  2009-ben, 12 gyerekkel egy vegyes korosztályú csoporttal indult a magyar óvoda a régi kórház felújított épületében. 2011-ben a holland Word Servants Alapítvány támogatásának köszönhetően még egy csoporttal bővülhetett az óvoda.

   
 • Csongor
  Ukrajna

  Az óvoda 1963-1964-ben épült, mely egy csoport beindítására adott lehetőséget. A kolhoz segítségével 1978-ban az épület egy csoportszobával, hálóteremmel, konyha, mosogatóhelység, és zeneteremmel bővült, így az óvoda egy bölcsődei csoportot is nyitott. 1998-tól a nehéz gazdasági válság miatt ideiglenesen szünetelt a működése.

   
 • Dercen
  Ukrajna

  A községben 1975-től működik magyar óvoda, melynek egy családi ház adott otthont. 1978-ban megépült és megnyílt a ma is működő tágas óvoda. Már ekkor is négy csoporttal működött egészen 1999 teléig, amikor anyagi problémák miatt be kellett zárni. Az újabb megnyitóra 2002–ben került sor. Először egy, majd 2007–től a mai napig négy csoporttal működik az óvoda. Jelenleg 76 gyerekről gondoskodnak itt. Dolgozóinak száma 18 fő.

   
 • Forgolány
  Ukrajna

  A forgolányi bölcsőde-óvoda 1990. szeptember 1-én kezdte meg működését. A fűtési rendszer meghibásodása miatt 1996-tól-2004-ig csak nyári időszakban működött egy vegyes csoporttal. A fűtési rendszer korszerűsítésének köszönhetően az óvoda két csoportra bővült, majd 2013 áprilisától egy bölcsődei csoportot is indítottak.

  Forgolány - óvoda
   
 • Fornos
  Ukrajna

  A településen 1977-ben nyílt meg az óvoda a régi iskola épületében. A 150-éves épületet 2005-ben a „Juliánusz barát” alapítvány támogatásával, a Pedagógusszövetség közreműködésével a lehetőségekhez mérten felújították. Az épület rossz állapota miatt szükségessé vált a teljes körű felújítás.

   
 • Jánosi
  Szlovákia

  A Jánosi görögkatolikus óvoda mellé egy több mint 100 férőhelyes pavilont terveztek építeni, mert a jelenlegi teljesen tönkrement és életveszélyessé vált.

   
 • Karácsfalva
  Ukrajna

  A karácsfalvi épület régen alsó tagozatos iskolaként működött, de az elmúlt évek során megszűnt, az épület pedig pusztulásnak indult. Ezt felújítva szeretnénk az óvodát létrehozni. Az épület a görögkatolikus egyház tulajdonában van.

   
 • Kígyós
  Ukrajna

  Kígyóson az óvoda 2014-ig a Református Egyház parókiáján működött egy vegyes korosztályú csoporttal. Később kialakításra került egy újabb csoport a helyi általános iskolában. Jelenleg mindkét csoport átköltözött az iskola épületébe, melynek fenntartója a Beregszászi Járási Oktatási Osztály. A kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében sikerült az oktatási intézmény épületét teljes körűen felújítani. 

   
 • Kisdobrony
  Ukrajna
  A kisdobronyi óvoda 1952 nyarán nyílt a kolhoz óvodájaként 1 csoporttal. 1966-ra már 2 csoportba 50 gyerek járt. Napjainkban az óvoda 4 csoportban dolgozik: 2 napközis 10,5 órás, 2 roma csoport pedig 4 órás munkarendben. Az óvodába összesen 82 gyerek jár, 16 fős személyzet gondoskodik róluk.
   
 • Az óvoda az ’50-es évek óta működik. Jelenlegi épülete 110 esztendeje épült, korábban elemi iskolaként és tanítói lakként funkcionált. Huzamosabb ideig mindössze egy csoporttal működött az intézmény, vegyes korosztályú gyermekekkel, de mostanra kis-, középső- és nagycsoport is várja a növendékeket. Az óvodában magyar nyelven vezetik a foglalkozásokat.

   
 • Nagydobrony
  Ukrajna

  Nagydobronyban óvoda már a 1940-es években is működött. A szovjet rendszerben a Győzelem kolhoz szezonális óvodájaként működött. Az állam 1957-ben nyitotta meg az első bölcsődét, ahol 1 csoportba 25 gyerek járt. A második, az alvégi kisdedóvó néhány évvel később nyílt meg, ide 23 gyerek járt. A Nagydobronyi „Napsugár ” Óvoda 1986 márciusában nyitotta meg kapuit a gyerekek előtt 145 férőhellyel és 7 csoporttal.

   
 • Izsnyéte
  Ukrajna

  Az óvoda 1930-ban egy csoporttal kezdte meg a működését, fenntartását a szülők biztosították. 1980-ban az óvoda bővítésének köszönhetően már négy csoport indult.