blog

 

Amikor szóba kerül a digitális világ, sokan hajlamosak azt hinni, hogy az eszközökön vagy a felületeken kívül, az ott történtek már nem érvényesek. Ez nem csak súlyos tévedés, de még nagyobb hangsúlyt kap, amikor az online biztonságról beszélünk – a tudatos internethasználatot, viszont már kisgyerekkorban el kell kezdenünk kialakítani.

Munkám során alapvetően három féle csoporttal találkozom, amikor a digitális térben történő tudatosságról van szó; 

  • az első elsajátította az alapokat vagy akár fejlett készségekkel is rendelkezik ezen a téren és jól elboldogul a digitális világban, 
  • a második csoport ambivalens kapcsolatot ápol az online térrel, használja, utána néz dolgoknak, de sok a bizonytalanság és távolságtartás jellemzi a jelenlétét
  • a harmadik csoport elutasító, a digitális platformokat feleslegesnek vagy kizárólag kártékonynak tartja, nem érti mire valók, de nem is érdeklődik. Sajnos ezzel együtt jár az is, hogy az itteni veszélyeket egy legyintéssel elintézi és álproblémának látja az itt történteket.

Még az utolsó csoport is érthető a maga módján, hiszen hatalmas technológiai változást élhettünk meg az elmúlt nagyjából húsz évben. De nem csak az eszközöket és a felületeket érintette ez a változás, mert a digitális világ ott van a beszélgetéseinkben, a vásárlásnál, nyaralásnál, a tanulásnál, a párkeresésben is, hogy néhányat említsünk. 

Ami talán még fontosabb, hogy a gyerekek nevelésének is egy új témakört, egy új szférát nyitott a digitális eszközök használata – ugye bevalljuk legalább önmagunknak, hogy az óvodás gyerekek úgy kezelik a Youtube videókat a tableten, mint az idősebb testvérek?

A veszélyekről a gyerekek saját nyelvén lehet beszélgetni, hisz a határok felállítása nem csak az offline, hanem az online térben is feladat ma már (például egy privát videóhívás keretében sem engedhető, hogy a kisgyerekek akár félmeztelenül is látszódjanak). 

Az eszközeinket mi magunk használjuk és a szokásaink kialakításába is van beleszólásunk, de az is fontos, hogy milyen példát mutatunk vagy mit erősítünk meg a gyerekekben, amikor online jelenlétről, képernyőidőről vagy a közösségi oldalakon való viselkedésről van szó.ó

Szülőként, pedagógusként is érdemes tudatosítani néhány dolgot:

  • az online világ eseményei, felületei legyenek a mindennapos beszélgetések részei 
  • fogadjuk el, hogy a gyerekeknek másféle és más jellegű élményeik vannak online, az ő online világuk eltérhet a miénktől
  • hasznos néhány szűrő és felügyelő program megismerése, ami nem engedi, hogy a kisgyerekek nekik nem való tartalmakat találjanak meg
  • az okoseszközökhöz való hozzáférés, a képernyő előtt töltött idő és az ott megnézett tartalmak tekintetében a szülő véleménye a mérvadó, de a gyereknek is legyen kis beleszólása – minderre nagyon jó egy otthoni digitális szerződés, amire számos jó példát találhatunk információs honlapokon

Nem szabad azt hinnünk, hogy az online világnak nincsen pozitív oldala, de emellett tisztában kell lennünk a veszélyeivel is – így érhetjük el az online és offline jelenlét közötti egyensúlyt. 

Ha figyelünk arra, hogy tudatosak legyünk online, és ezt beszélgetések, játékos feladatok útján átadjuk a kisgyerekeknek is, akkor közösen építhetünk egy olyan világot, ahol híd képződik a generációk között. Így közel maradhatunk egymáshoz és támogatni tudjuk egymást online és offline is.

 

 

2021. október 02.
ovi-line
Villányi Gergő

Villányi Gergő, pszichológiai tanácsadó
Fő érdeklődési területe a digitális pszichológia, amely az okoseszközök, az online kommunikáció, a közösségi média a személyiségre, kommunikációnkra, kapcsolatokra gyakorolt hatásait vizsgálja.
digitalispszichologia.hu alapítójaként rendszeresen publikál ismeretterjesztő cikkeket digitális pszichológia témában és számos digitális tudatosságot fejlesztő kezdeményezéssel, szervezettel működött együtt az elmúlt években. Fontosnak tartja, hogy gyermekek és szülők egyaránt tudatossá váljanak a digitális világ hatásait tekintve.