Az adventi időszak az év legszebb időszaka, amit a várakozás és a készülődés övez. A járvány alatt felszínre kerülő sok változás és bizonytalanság ellenére is nagy hangsúlyt kell fektetünk az óvodákban hagyományok őrzésére, az érzelmi biztonság megteremtésére és fenntartására.

Advent a keresztények számára a Megváltó eljövetelére levő várakozás jegyében telik. Az advent szó jelentése „eljövetel”, amely a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit jelent: „az Úr eljövetele”.

Az adventi időszakhoz számtalan hagyomány és szokás kapcsolódik. Legyen az óvodai készülődés célja az ünnepre való érzelmi hangolódás és a család ünnepének az előkészítése.

Milyen hagyományos kézműves készülődéseket tarthatunk a gyerekeknek ebben az időszakban az óvodákban?

  • Adventi koszorú megtervezése
  • Karácsonyfadíszek alkotása aszalt gyümölcsből
  • Mézeskalács-díszítés,
  • Betlehemi falu felállítása
  • Karácsonyi kalács sütése
  • Adventi kalendárium ablakainak rendszeres kinyitása
  • Apró ajándékok készítése

Teremtsünk ajándékozási hagyományt az óvodákban!

Az elkészült süteményekkel ne csak a saját csoportunk tagjainak okozzunk örömöt, vigyünk kóstolót más csoportokba is a gyerekekkel, átélve ezzel az ajándékozás örömét is. A cipődoboznyi ajándékgyűjtéssel pedig arra neveljük az ovisokat, hogy megérezzék: „adni jó”. Így természetessé válik számukra, hogy szükséges a rászorulókon segíteni.

Hozzunk létre karácsonyi hangulatot!

A beszélgetéseknek, csoportos foglalkozásoknak különleges meghittséget kölcsönöz a karácsony egyik jelképe, a gyertya, amely elbűvöli a gyermekeket és a bennük levő gátlásokat és feszültségeket is oldja. Az óvodát is adventi díszbe öltöztethetjük, amelyet az ünnep felé haladva folyamatosan bővíthetünk. A közös élmény érzetét úgy tudjuk fokozni az óvodákban, hogy minden hétfőn meggyújtjuk az aktuális számú adventi koszorú gyertyáját a csoport tagjaival, de az adventi naptár megnyitásával is növelhetjük a karácsonyi várakozás érzetét.

Mutassunk példát a családoknak!

Az óvodapedagógusok segíthetik nemcsak a gyermekek érzelmi intelligenciájának a fejlődését, hanem a szülők és az egész család lelki életének a fejlődését is. A családoknak, a szülőknek is szükségük van arra, hogy megtanuljanak ünnepet teremteni és ünnepelni. Ebben a legtöbb segítséget az óvodában mintaadással és bevonással nyújthatjuk. Törekedjünk arra, hogy nehézségeink ellenére is ünneplőbe öltöztessük gyermekeink lelkét.

 

 

2021. december 13.
Fecske Gábor László