Az okoskészülékek használata óvodás korban

Az okostelefonok és a digitális kütyük önmagukban nem jók vagy rosszak. A kérdés az, hogyan és mire használjuk őket. Minél fiatalabb egy gyerek, annál kevesebb képernyőidő fér bele, ugyanis, ha túl sok időt tölt egy kis gyermek tablet vagy okostelefon képernyője előtt, az számos problémához vezethet.

2022. március 05.

A testmozgás jelentősége óvodás korban

A gyermekek biológiai fejlődése, mozgásfejlődése, elsősorban rendszeres testmozgással, testedzéssel biztosítható. A mozgás a gyerekek számára nélkülözhetetlen. Hatással van egész életükre, növekedésükre, és semmi mással nem helyettesíthető.

2022. február 16.

Az óvodai ének-zenei nevelés pozitív hatásai

Az eredményes óvodai ének-zenei nevelés megalapozza és elősegíti a zenei anyanyelv kialakulását. Az élményt nyújtó közös ének és az énekes játékok során a gyermekek felfedezik a dallam, a ritmus, a mozgás szépségét és a közös éneklés örömét.

Szakértők szerint az óvodai éneklés-zenélés a gyerekeknél az alábbi pozitív hatásokat idézi elő:

Fejleszti az érzelmi intelligenciát 

Az emberi lélek olyan területét is feltárja, amit csak szavakkal nehéz lenne. Érdemes a gyerekeket arra is bátorítani, hogy improvizáljanak.

A zene magabiztossá tesz

2022. február 12.

Fordítsunk kiemelt figyelmet a madarak téli etetésére!

madáritató télen

A madarak téli etetése megkönnyíti megkönnyíti áttelelésüket és nem utolsó sorban remek lehetőség a megfigyelésükre. Fontos, hogy minél előbb megmutassuk az ovis korú gyerekeknek, mit tehetnek a madarak védelméért, hiszen ebben a korban még nagyon fogékonyak az efféle ismeretekre.

Télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. A tőlünk északabbra fekvő területek madarainak Magyarország jelenti a telelőterületet. Vajon hogyan tudunk segíteni nekik a téli hónapok átvészelésében?

2022. január 11.

Adventi készülődés az óvodákban

Az adventi időszak az év legszebb időszaka, amit a várakozás és a készülődés övez. A járvány alatt felszínre kerülő sok változás és bizonytalanság ellenére is nagy hangsúlyt kell fektetünk az óvodákban hagyományok őrzésére, az érzelmi biztonság megteremtésére és fenntartására.

Advent a keresztények számára a Megváltó eljövetelére levő várakozás jegyében telik. Az advent szó jelentése „eljövetel”, amely a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit jelent: „az Úr eljövetele”.

2021. december 13.

Miért érdemes háziállatot tartani a kisgyerekes családokban?

Sok ovisnál a háziállatok szerepelnek a karácsonyi kívánságlista első helyén. Számos tanulmány rámutatott, hogy az állatok pozitív hatással vannak a gyermekekre. A következőkben néhány pontban összegyűjtöttem, hogy miért éri meg állatot tartani, és hogyan hat a gyerekekre, ha a kis kedvenccel együtt nőnek fel.

Jobban kommunikálnak

2021. november 29.

A gyermekek jogai is számítanak

Minden év november 20-án ünnepeljük a gyermekek jogainak világnapját, amelyet Magyarországon 1997 óta tartunk. A világban gyermekek milliói élnek megfosztva az otthon biztonságától, a tanulás lehetőségétől, vagy épp családon belüli erőszak áldozataként. Többek között ezt az áldatlan állapotot kívánta megszüntetni az ENSZ, amely 1959. november 20-én elfogadta a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot, majd harminc évvel később, 1989-ben a Gyermek Jogairól szóló Egyezményt.

2021. november 20.

Fontos az elmúlás témájával is foglalkozni az óvodákban!

Az ősz egyik méltóságteljes ünnepe mindenszentek napja. A legtöbb családban az év más napjain ugyan nem, de mindenszentek napja környékén elmennek rokonaik sírjához. Mivel a gyerekek is résztvevői ennek a kegyeleti szertartásnak, ezért az óvodákban is kiemelt figyelmet kell szentelni az elmúlás témakörének.

2021. október 29.

Ősszel is figyeljünk tüskéshátú barátainkra!

sün

A szeptemberi indián nyár után hűvösre fordult az idő. Közeledik a sünök téli álomra térése, éppen ezért fontos, hogy tisztába legyünk a tüskéshátú barátainkkal kapcsolatos néhány fontos tudnivalóval és azzal, hogy ha a kertben találkozunk egy sünnel, hogy tudunk biztonságot nyújtani neki.

2021. október 23.

A kézmosás legyen az első!

Minden év október 15-én tartják a kézmosás világnapját. A 2008 óta számontartott kezdeményezést az UNICEF indította el, abból a célból, hogy felhívja a figyelmet kézmosás fontosságára. Az UNICEF kampánya elsődlegesen fiatal korúaknak, azon belül az óvodás korú gyermekeknek szól. A fejlődő országokban évente több mint ezer 5 év körüli gyermek hal meg olyan fertőzésben, amit a víz és az alapvető higiénia hiánya okoz.

2021. október 15.