,,Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.”  Kosztolányi Dezső

A kisbaba már édesanyja pocakjában ismerkedik a nyelvvel, majd a születés után kialakul az anyanyelvi beszédhangok gyakorlásának képessége. Anyanyelv, hiszen első életéveinkben édesanyánkhoz vagyunk legközelebb, elsősorban ő gondoskodik rólunk, legtöbbet ő beszél hozzánk, mondókázik, versel, mesél, így jutnak el hozzánk a szavak, mondatok, kifejezések.

Számunkra a magyar nyelv az anyanyelv, mely ízesen csengő, színes, sokféle gyönyörűséggel tarkított. Sokan úgy tartják, hogy az egyik legkülönlegesebb és legnehezebb nyelvek egyike. Ahhoz, hogy gondolatainkat, érzéseinket, önmagunkat minél változatosabban és legfőképpen helyesen kifejezhessük, sok gyakorlásra van szükségünk, de az igényesen megválogatott irodalmi anyag is segít bővíteni szókincsünk, használható szófordulataink tárházát. Ezért is jó minél több mesét olvasni a kisgyerekeknek, hogy ismerkedjenek nyelvünk csodálatos világával.

Az óvoda a játszva tanulás birodalma, úgy tanítunk, és úgy tanulnak a gyerekek, hogy észre sem veszik. A jó beszédkészség fejlesztéshez fontosak a hallásfejlesztő játékok, légzőgyakorlatok, arc és ajakgyakorlatok, nyelvgyakorlatok.

 

Néhány anyanyelvi fejlesztő játékot bemutatok példaként.

Amit nagyon szeretnek a gyerekek, a különböző hangokkal való játék, ajak, nyelvgyakorlatok, valamilyen állat vagy tárgy utánzása által. Itt hallható egy rövid ízelítő a következő hangokhoz:

 • Hogy csinál a kígyó? sz sz sz sz sz sz sz sz
 • Hogy csinál a légy? z z z z z z z z z
 • Szól a telefon! br r r r r r r r r
 • Jön a lovacska
 • Jön a motor
 • Doktor néninél vagyunk : á á á á á á á á

Nyelvtörők

Az óvodában a legtöbb gyereknek nagyon sok gondot okoz az R hang kimondása, ennek gyakorlására legismertebb mondóka, amit úgy gondolom mindenki tud:

 • Répa, retek, mogyoró, korán reggel, ritkán rikkant a rigó.
 • Sárga bögre, görbe körbe.

Egyéb nyelvtörők:

 • Az ibafai papnak fapipája van, ezért az ibafai papi pipa papi fapipa
 • Azt mondták a hatalmasok: akinek a hat alma sok, az már ahhoz hatalmas ok, hogy ne legyen hatalma sok!
 • Fekete bika pata kopog a patika fekete kövén.

Reggeli köszöntő versikeként használjuk, de titkon az R hangot is gyakoroljuk a következő mondókával:

Reggel van már, ragyogó,
fütyörészik a rigó.
Csirip-csirip, csicsereg,
jó reggelt, kisgyerekek.

Hallgatózó játék (hallásfejlesztés): ehhez egy hanganyagról le lehet játszani például az erdő hangjait. A feladat, hogy a kicsik hallgassák végig, nevezzék meg miket hallottak, mi adhatta ki az éppen hallható hangot.

Nyelvügyesítő játékok

Magszedegetés - Szükséges eszközök ehhez a játékhoz: ehető magvak, egy tányér. A tányérra helyezzük a magvakat, a gyerekek feladata pedig a nyelvükkel felszedegetni a magvakat.

Levegő, föld, víz játék egyik változata, ezt a játékot többféleképpen szoktam játszani, de a beszédkészség fejlesztéshez úgy alkalmazom, hogy dobom a labdát, mondom a három szó közül valamelyiket, akinél landol a labda, kell mondania, ha állatos témájú hetünk van, olyan állatot, ami földön, vízben, levegőben él, mozog, például levegő-gólya, föld-kutya, víz-delfin.

Mit visz a kishajó? Mondunk egy hangot pl. „r”, megkérdezzük: Mit visz a kis hajó „r” hanggal? A gyerekek feladata minél több szót mondani: róka, rigó, retek, répa, roller, rizs, radír, rádió, riksa, rozs, rinocérosz.

 

Könyvajánló

A Novum kiadó által megjelentetett Itt a játék című könyv, melyben fejlesztő játékok találhatóak óvodásoknak és kisiskolásoknak.

 

 

 

2022. február 17.
Nagy Tímea
Nagy Timea

Óvónő vagyok. Erdélyben születtem, Marosvásárhelyen, egy a városhoz közeli falucskában élek. Tanulmányaimat a marosvásárhelyi Babeș–Bolyai Tudományegyetemen végeztem.

Írásaimmal célom, hogy bemutassam a közösségeinkben folyó néha nehéz, de annál csodálatosabb munkát és azok eredményeit. Népi hagyományaink megőrzése rajtunk is áll vagy bukik. Az óvodában rakjuk le a kibontakozó életek alapjait, az első behatások életre szóló élményt jelentenek, ezekből építkezünk. Az átélt élmények örökre szólnak. Remélem, az olvasó is meglátja a csodát, amelyet a gyermeki szívek vidám együttdobbanása jelent.