Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters Drupal\gmap\GmapDefaults->__construct() függvényben (/home/ovodafej/public_html/sites/all/modules/gmap/lib/Drupal/gmap/GmapDefaults.php 107 sor).

Húsvét, nekünk is van népszokásunk

Emlékszem gyerekkoromban mekkora jelentőséggel bírt a két nagy vallási ünnep, karácsony és húsvét. Mint már a karácsonyi bejegyzésemben írtam, akkor még nem is a vallási töltet fogott meg egyikben sem, hanem a köré épült szokások.

2022. április 14.

Kapcsolatépítés a szülőkkel

Szülő-pedagógus-gyerek – ennek a hármasnak a harmonikus együttműködése elengedhetetlen. A felnőttek célja közös: nevelni, oktatni a felnövekvő generációt.

Biztos vagyok benne, hogy nehéz szülőnek lenni. Bár szép és nemes szerep, viszont 24 órás készenlét, „munka”, miközben ott dolgozik bennük az örök kétség, hogy vajon jól csinálják-e.

2022. március 24.

Anyanyelvi fejlesztő játékok

,,Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.”  Kosztolányi Dezső

A kisbaba már édesanyja pocakjában ismerkedik a nyelvvel, majd a születés után kialakul az anyanyelvi beszédhangok gyakorlásának képessége. Anyanyelv, hiszen első életéveinkben édesanyánkhoz vagyunk legközelebb, elsősorban ő gondoskodik rólunk, legtöbbet ő beszél hozzánk, mondókázik, versel, mesél, így jutnak el hozzánk a szavak, mondatok, kifejezések.

2022. február 17.

Egy óvodai nap tervezése

Ahhoz, hogy eljussunk egy nap megtervezéséhez, sok lépcsőt kell megtennünk, hiszen először ismernünk kell az adott évre vonatkozó új, kora gyermekkori nevelés tantervet, mert ennek megfelelően kell tervezünk. Fel kell mérnünk a gyerekek életkorát, érdeklődését, majd egy megfelelő egy éves ütemtervet kell kidolgoznunk, projektekkel, tematikus hetekkel. Amit itt tudni érdemes azoknak, akik nem a romániai tanügyi rendszerben dolgoznak, hogy az éves óvodai élet 6 fő téma köré csoportosul:

2022. január 13.

Magyarnak lenni mindig és minden körülmény között

Magyarnak lenni mindig és minden körülmény között, bár államunk nyelve nem a magyar, mi csak kisebbség vagyunk, kevesen és egyre kevesebben. Boldogulni magyarként egy többségében más nemzetiségű országban nagyon nehéz. Főleg ha az állam nyelve sem megy anyanyelvi szinten.

Bár huszonegyedik századot írunk, mégis a nemzet és nemzet közötti ellentétek sokszor kiélesednek, pedig a magyar is, kisebbségi vagy sem, csak ember, élni akar és élni hagyni.

2021. december 23.

Kegyes hazugságok: Mikulás és az Angyal

Gyerekkorom legszebb emlékei voltak, amikor a Mikulásra és az Angyalra vártam. Nálunk sosem volt beöltözött Mikulás bácsi, hanem csak a semmiből egy kopogás és máris a kiscsizma tele volt, volt nagy öröm, találgatás, hogyan tudott bejönni, és hova tűnt olyan hirtelen. Az angyalvárás még izgalmasabban telt, hiszen akkor már volt karácsonyfa is, egész nap vártam, mikor szólal meg a csengő, mert csengő jelezte, hogy nálunk járt.

2021. december 02.

Kényes kérdés: a vallás

  • ,,Aki azt akarja, írassa a gyerekét egyházi óvodába, aki nem, azt hagyják békén.”
  • ,,Nem vagyok vallásos, és valahogy nem fér össze az imádni szó és valakihez beszélni és kérni tőle dolgokat, aki lehet sose létezett… Én magamban hiszek.”
  • ,,…bizony nem az óvoda dolga meghatározni azt, hogy ki milyen keresztény értékek szerint éljen”
  • ,,Semmilyen állami intézményben nincs helye a vallásnak!”
  • ,,Az egyháznak az egyházi intézményekben a helye és pont!” 

Ezek az olvasott Facebook-kommentek indították e

2021. november 04.

Képernyők előtt

tévénézési szokások

Televízió, média, telefon, Facebook, online játékok, intelligens kütyük… Szüksége van erre egy gyereknek a mindennapi életben? Miért olyan nehéz lekötni az oviban a gyerekek figyelmét? Miért érezzük azt, hogy egyre több gyerek, egyre többször reagál helyzetekre agresszívan?

Kíváncsi voltam, ezért egy gyors felmérést végeztem óvodás korú gyermeket nevelő ismerőseim körében ezzel kapcsolatban. Igyekszem röviden vázolni az eredményeket.

A 26 válaszadóból 16 lányos, 10 fiús szülő.

2021. október 07.

Óvodakezdés és a szeparációs szorongás

óvodakezdés - kérdések

Elkezdődött egy újabb tanév. A csöpp kis gyereksereg óvodába indul, van, aki vidáman, van aki pedig sírva ballag.

Elválni anyukától, ölelő két karjából kiszakadni nem könnyű feladat, ahol biztonság, nyugalom, szeretet, melegség van és az a finom anyuka-illat, amit soha senki nem pótolhat.

Édesanya csak egy van!

Mit jelent az óvodakezdés egy csöppségnek?

2021. szeptember 02.

A gyerekek és a vírus - Meséljünk!

Talán már sokat boncolgatott témává vált a vírus jelentette károk feltérképezése, hiszen nem csak anyagilag, de egészségügyileg, lelkileg is megviselte a Föld lakóit. Mikor mi felnőttek is gyakran kapkodjuk a fejünket, és egyik pillanatról a másikra változik meg az életünk, gondoljunk csak bele, mi mehet végbe egy gyerek lelkében. Az a bizonytalanság, az a félelemérzet, ami bennünk megvan, ugyanúgy átragad rájuk, megérzik a nagy feszültséget, a nagy nyomást. A gyerekek élete is fenekestől felfordult, az online oktatás, a home office az ő életükben szintén változást hozott.

2021. augusztus 19.