Kik kukták napja

 

Nincs olyan nap, hogy ne találkoznék egy egészséges életmódról szóló cikkel, vagy egy azt népszerűsítő reklámmal. Mindannyian tudjuk, hogy jócskán van létjogosultságuk, hiszen a legtöbbször nem eszerint éljük az életünket. Igen. Éljük. Én sem vagyok elkötelezett sportember, és a helyes táplálkozásra tett kísérleteim is rendszerint kudarcba fulladnak. Saját tapasztalataimból kiindulva viszont rájöttem, hogy nagy valószínűséggel ennek oka, hogy nem alakult ki bennem az egészséges szokások rutinja. Ezen szokások kialakítása nem kevés időráfordítást, odafigyelést és tudatosságot igényel részünkről. Pedagógusként ez a felismerés tette számomra igazán világossá ezek fontosságát, illetve azt, hogy ezt a rutint már a gyerekkorban ki kellene építeni. A gyermekkor a tapasztalás, a tanulás és a szokások elsajátításának első időszaka. Minél hamarabb rögzül egy jó szokás, annál könnyebb lesz később egészségesebb módon élni.

Nálunk Szlovákiában az állami oktatási programunkban meghatározták az egészséges életmódra nevelést segítő célokat, melyeket az óvoda befejezéséig el kell érni a gyerekeknél. Ezek a következők:

  • a gyerek értse meg és tudja megindokolni a rendszeres mozgás fontosságát,
  • sajátítsa el a helyes testtartást,
  • tudjon különbséget tenni egészséges és egészségtelen ételek között,
  • képes legyen felismerni az egészséget veszélyeztető helyzeteket,
  • és tanulja meg a betegség megelőzésének alapjait.

Ezeknek a céloknak a megvalósításra mindennap törekszünk, de kifejezetten van egy kéthetes projekt, amikor célzottabban is foglalkozunk a témával.

A projektmódszer viszonylag új eszköze a tudás átadásának, amit most már egyre több pedagógus preferál. Ennek lényege, hogy a gyermekek a saját tapasztalásaik alapján tanulnak. A mi feladatunk csupán a megfelelő feltételek és hozzávalók biztosítása. Az alábbiakban nagyvonalakban megosztom, hogy a projekt mely elemeit kedvelik leginkább a gyerekek. Ezeket a tevékenységeket kifejezetten a 4-6 éves korosztály számára találták ki, ennek ellenére módosításokkal a kisebb gyerekek életkori sajátosságaihoz is hozzá lehet igazítani.

Először ételpiramist készítünk. Egy nagy plakátra felrajzoljuk a háromszöget. Az alsó részére kerülnek azok az élelmiszerek, amelyekből a legtöbbet kellene fogyasztanunk: zöldségek és gyümölcsök. A második szintet kettéosztjuk, itt a tejtermékek és húsok kapnak helyet, míg a piramis csúcsára a legkevésbé egészséges ételek kerülnek, amelyek fogyasztását mindenképpen korlátozni kell. A gyerekek az egész munkafolyamat részesei. A piramis megrajzolása után szórólapokból kiválogatják és kivágják az élelmiszereket, és ezután közösen döntjük el, melyik hova kerül. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a folyamat minden alkalommal sok tévhitet oszlat el, és mivel a piramis remek szemléltető eszköz, az egész „Egészséges Epermanók” projekt során felhasználható.

A másik feladat, amit nagyon szeretnek a kicsik, az a kóstolás, és valamilyen egyszerűbb, egészségesebb étel közös elkészítése. Ez általában egy alacsonyabb kalóriatartalmú répatorta, illetve párolt zöldség szokott lenni. Mindig nagyon élvezik, hogy ők is részesei a munkafolyamatoknak. Természetesen a biztonságot mindig szem előtt tartjuk. Talán ennél is jobban az elkészült ételek kóstolását szeretik a gyerekek. Azt is elmondhatom, hogy kivétel nélkül minden esetben tapasztaltuk, hogy egy-két gyermek az általa nem kedvelt, vagy nem kedveltnek vélt zöldséget hajlandó volt megízlelni.

Nagyon szeretik a táncos koreográfiával összekötött foglalkozásokat. Itt bevonhatóak a népi játékok, körjátékok, de elmehetünk egy modernebb irányba is egy kis Zumba órával. Sokat mozgunk az óvoda játszóterén is, és mindig előkerülnek a labdák, futóbiciklik. Falunk, Pozsonyeperjes a Kis-Duna partján helyezkedik el, ahova rendszeresen ki szoktunk sétálni. Gyakran felhívjuk a gyerekek figyelmét a mozgás fontosságára. Mindez csak egy szelete annak a munkának, amit a gyerekek egészséges életmódra nevelése érdekében teszünk. A mindennapokban a helyes kézmosás elsajátítására (nem csak a jelenlegi helyzetben), az aktuális időjáráshoz igazodó öltözködésre, és a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre való odafigyelés is része az óvodai oktató-nevelő munkának.

Amiről eddig nem esett szó, és a legtöbben nem is gondolnak rá az egészséggel összefüggésben, az a lelki jóllét. Ez a gyerekeknek épp olyan fontos, mint nekünk. Sőt, ők még nem igazán tudják kifejezni az érzéseiket. Erre jól bevált módszer a rendszeresen tartott relaxációs gyakorlatok zenére, vagy csendesen a légzésre figyelve. Ezután arcképek segítségével megpróbáljuk meghatározni és megnevezni az érzéseiket. Mindenki választ egy képet, egy arckifejezést, ami a legjobban hasonlít arra, amit érez. Végül megbeszéljük, ki melyiket és miért választotta.

A nevelés első és legfontosabb színtere ugyan a család, de nekünk is nagy a szerepünk, hiszen az otthonuk után, az óvodában töltik a legtöbb időt a gyerkőcök. Ezeket a tevékenységeket szívből ajánlom otthonra is. Remek közös időtöltés a családnak. A mozgásra pedig legjobb, ha nagyokat sétálunk vagy kimegyünk a természetbe.

 

 

2021. január 19.
Bindics Zsófia
Bindics Zsófia

Bindics Zsófia vagyok, 28 éves, édesanya, feleség és óvónő. A szlovákiai Pozsonyeperjesen élek a családommal. A helyi óvodában dolgozom 2015 szeptembere óta. Jelenleg nem vagyok a csapat aktív tagja, mert a kisfiam tavaly nyáron született. Nagyon szeretem a munkámat. El sem tudnám képzelni magamat más munkakörben. Az írásaimmal szeretnék kis betekintést adni az Epermanó óvoda életébe.