Ne bánts mást!

Elfogadás

A világ sokszínű. Benne mi emberek is sokfélék vagyunk. Más a szemünk, a bőrünk színe, más a járásunk, a testtartásunk, az alkatunk. Van, aki szemüveget visel, vagy bottal, esetleg kerekesszékkel közlekedik. Hosszan sorolhatnám, mennyi mindenben különbözhetünk egymástól, és a szemnek láthatatlan különbségeket még meg sem említettem. Elfogadni, megérteni egymást sok esetben nem egyszerű feladat. Még nekünk felnőtteknek sem. A tolerancia viszont tanulható és fejleszthető. Szokták mondani, hogy a kisgyermekek kegyetlenül őszinték. Úgy gondolom, hogy inkább csak kíváncsiak.

2021. október 28.

Nálunk ilyen magyarnak lenni

Epermanók

Pozsonyeperjes az otthonom. Sok más egyéb körülmény mellett, az teszi igazán az otthonommá, hogy itt magyarnak lenni teljesen természetes. Magyar családba születtem, magyarul tanultam meg az első szavakat. Amikor kilépek az utcára, a gyermekkoromból ismerős emberek magyarul köszönnek vissza. Falunkban gyakran rendeznek kulturális programokat. Színházi előadások, teadélutánok, megemlékezések, mint az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc, és az évente megrendezésre kerülő Eperfesztivál, ahol minden évben már kora délutántól változatos műsorokkal várják az érdeklődőket.

2021. május 27.

Legyen vége, fuss el végre!

begyakorolt mozdulatok

„Hol volt, hol nem volt, amikor még maszk senkin sem volt, Eperfalva rejtett zugában boldogan játszadoztak egymással, a kis Epermanók. Ám egy napon, az önfeledt nevetéssel átszőtt barátságaik fölé egy sötét fekete felleg tornyosult, aminek a tetején, ott ült büszkén és határozottan a nagyhatalmú úr, Korona báró. Szörnyű betegséggel fenyegető apró katonáit szabadította mindenkire, félelmet és aggodalmat keltve. Az emberek felvették a harcot ellene. Védekeznek még mai napig is, ahogy tőlük telik, de az idő szalad, és a boldog békeidők lassan már csak az emlékeikben léteznek.

2021. március 13.

Apró lépések apróságoknak, egy egészségesebb életért!

Kik kukták napja

Nincs olyan nap, hogy ne találkoznék egy egészséges életmódról szóló cikkel, vagy egy azt népszerűsítő reklámmal. Mindannyian tudjuk, hogy jócskán van létjogosultságuk, hiszen a legtöbbször nem eszerint éljük az életünket. Igen. Éljük. Én sem vagyok elkötelezett sportember, és a helyes táplálkozásra tett kísérleteim is rendszerint kudarcba fulladnak. Saját tapasztalataimból kiindulva viszont rájöttem, hogy nagy valószínűséggel ennek oka, hogy nem alakult ki bennem az egészséges szokások rutinja.

2021. január 19.