jelmezbál

 

Víg farsangi napokat… mondja az egyik népdalunk. De mit is jelent a farsang?

Napjainkban a farsang a jelmezbálok idejét jelenti. Mindenki jelmezbe öltözik, farsangi dalokat énekelünk, táncolunk, eszünk, iszunk és mulatunk. Sokan már hetekkel korábban kezdenek készülődni rá, jelmezt választanak és tervezgetik a nagy mulatságot. De tudjuk-e a farsang igazi jelentését, régi szokásait?

Régebben a farsang idején, faluhelyen az emberek többet ültek össze, hangos mulatságokat, fonókat tartottak. A falu apraja és nagyja részt vett ezeken rendezvényeken, melyeket javarészt esténként tartottak. A farsangi fonók elsődleges célja a közös munka volt. Az asszonyok szőttek, fontak, a férfiak meg kukoricát bontottak, közösen énekeltek, meséltek és persze a végén táncoltak. A farsangi időszak végét mindig a farsangtemetéssel zárták.

Hogyan kapcsolódik össze a múlt a jelennel? Ha átéljük a múlt hagyományait a jelenben is, de képesek vagyunk megújítani azokat. 

Szerencsésnek mondhatom magam, mert Székelyföldön még számos farsangi hagyományt ma is ismernek, viszont a gyakorlatban nem igazán van jelen csupán egy – egy alkalom. Éppen ezért pedagógusként fontosnak tartom, hogy a legkisebbek is meg ismerjék a régi és új farsangi szokásaink.

Óvodánkban a farsang mindig egy egész hetet felölelő projekt. Ilyenkor a régi szokásokkal foglalkozunk úgy, hogy igyekszem az új szokásokat is hozzákapcsolni. Farsangi meséket, dalokat, népdalokat, néptáncokat tanulunk meg és megismerjük a farsang lényegét, a közösségi élményt. A hét lezárása mindig egy igazi farsangi mulatság pánkóval (Székelyföldön így nevezik a fánkot) és nagy vigadozással, ezt mindig nagyon várják és szeretik a gyerekek.

A gyerekek örömmel és csillogó szemmel várják a farsangi heteket, és mindig vevők a mókára, játékra. Pedagógusként ezek a tekintetek felbecsülhetetlen értéket jelentenek számomra.

 

 

2021. február 04.
Both Zsuzsika
Both Zsuzsanna

Üdvözöllek… Both Zsuzsanna vagyok, romániai magyar, ezen belül pedig székelyföldi, óvónő. Jelenleg egy kis, kb 200 - 300 fős székely faluban élek, ahol egyedül vagyok óvónő.

Pályám első nekifutásában csupán helyettesítői állást kaptam szülőfalumban Szentegyházán. Ott négy évet dolgoztam, mire lehetőségem nyílt egy véglegesebb állásra Homoródkarácsonyfaluban, ahol immár két éve tevékenykedek.