Élet egy vegyes korosztályú csoportban… előnyök és hátrányok

Minden óvodai csoport más, megvannak a maga sajátosságai, mások a gyerekek, más az óvónő, mások a szülők és ez természetes. Sokszor érzékelhetőek persze közös tulajdonságok, amelyek a gyerekek életkori sajátosságaiból vagy társadalmi helyzetükből adódnak, de minden csoport, gyerek egyéni. Egy vegyes csoportba, ahogy a neve is mondja, bizony nagyon sokféle gyerek jár, és ennek lehetnek előnyei és hátrányai egyaránt.

2021. november 18.

Újra együtt az óvodában… tanévkezdés!

elképzelés az első óvodai napról

A hosszú nyári vakáció után beköszönt a szeptember mikor újra elindul az élet az oktatási intézményekben. Mindenki nagy izgalommal várja az első tanítási napot a kicsitől a nagyig és nem csak a gyerekek, hanem a szülők és mi pedagógusok is.

2021. szeptember 19.

Nyár, nyár, napsugár… Vakáció!

mezőn

„Hurrá, hurrá itt a nyár. Az ovinak vége már” – mondja egy kedves kis gyermekvers. Június végén indul a nyári vakáció és vele együtt a várva várt pihenés, játék és móka. Minden gyermek örül mert, tudják, hogy ilyenkor nem kell korán kelni és oviba sietni, ilyenkor otthon lehet többet játszani, pihenni és új élményeket gyűjteni.

2021. július 08.

Gyermeknap… csodanap…

gyereknap

Minden évben nyár elején van egy csodás ünnepünk, a gyermeknap. Ilyenkor minden a gyermekekről szól. Mi felnőttek igyekszünk a kedvükben járni, minél változatosabb programokat szervezünk nekik, és persze az egész nap csupa játék, móka és kacagás. Minden városban és faluban meg szokták ünnepelni a gyerekeket, de vajon miért fontos ez olyan nagyon? A válasz egyszerű… a gyermek a jövő… a gyermektől mi felnőttek is sok mindent tanulhatunk.

2021. június 03.

Óvodai varázslat… avagy hogyan lesz a megszokott újra érdekes?

óvodai udvaron

Az óvoda a mesék és varázslatok birodalma, de ahhoz, hogy a gyermekek számára mindig érdekes és izgalmas legyen, komoly tervezés, szervezés és legfőképp sok kreativitás kell. Egy kis faluban dolgozó óvónőként sokszor ütköztem akadályba egy-egy nap lebonyolításánál, megszervezésénél.

2021. május 13.

Eljött húsvét hajnala… húsvéti szokásaink az óvodában

húsvéti tojások

A húsvét a tavasz legnagyobb ünnepe. Szerte a nagyvilágban a megújulás és ujjá születés ünnepe, számos régi és új hagyomány társul hozzá. Bár keresztény ünnep, de mégis mindenki megünnepli vallástól és hittől függetlenül.

2021. április 08.

Tavaszköszöntő… Tavasztündér ünnepel

Kézzel készített ajándék

Székelyföldön a tél mindig igazi, hóviharral, jéggel, faggyal és hideggel, soha nem kell búsulni, hogy nem örülhetnünk a hónak, a téli játékoknak, azoknak a csodáknak, amelyet egyedül ez a kicsit zord évszak kínál. Ám éppen ezért, hiszen jóból is megárt a sok, március kezdetén már mindenki nagyon várja tavaszt, egytől egyig, a kicsitől a nagyig. Már az első melegebb napon felderül szinte mindenki, bármerre nézünk mosolygós arcokat láthatunk.

2021. március 11.

Farsangi kavalkád… régi és új szokások

jelmezbál

Víg farsangi napokat… mondja az egyik népdalunk. De mit is jelent a farsang?

Napjainkban a farsang a jelmezbálok idejét jelenti. Mindenki jelmezbe öltözik, farsangi dalokat énekelünk, táncolunk, eszünk, iszunk és mulatunk. Sokan már hetekkel korábban kezdenek készülődni rá, jelmezt választanak és tervezgetik a nagy mulatságot. De tudjuk-e a farsang igazi jelentését, régi szokásait?

2021. február 04.

Új év… új remények…, avagy van-e fény az alagút végén?

2021 gyerekszemmel

Világjárvány… online óvoda… kilátástalanság… Nézd egy kicsit gyerekszemmel!

Egy új év kezdetén mindenki mérlegel. Mérlegre tesszük előző évünket, elért céljainkat, valamint terveinket és vágyainkat a következő évre. Szerintem bátran mondhatjuk, hogy a 2020-as év mindenki számára sok változást és nehézséget hozott. Szembekerültünk egy világjárvánnyal, ami még mindig tombol és szedi áldozatait, kit közvetlen, kit közvetve.

2021. január 07.

A játék, ami összeköt…

Gyerekek Homoródkarácsonyfalván

Első óvodai tanévemet kezdtem a szülőfalumhoz közeli Homoródkarácsonyfalván… Izgatottan vártam a nagy találkozást a gyerekekkel. Kíváncsi voltam, hogyan fogadnak majd mint új óvó nénit.

Megtudtam, hogy bár száz százalék székely – magyar falu, mégis sokfélék, a székelyek mellett vannak roma családból származó gyerekek és olyanok is kik árvaházból kerültek nevelőszülőkhöz.

2020. december 02.