Az ősz egyik méltóságteljes ünnepe mindenszentek napja. A legtöbb családban az év más napjain ugyan nem, de mindenszentek napja környékén elmennek rokonaik sírjához. Mivel a gyerekek is résztvevői ennek a kegyeleti szertartásnak, ezért az óvodákban is kiemelt figyelmet kell szentelni az elmúlás témakörének.

Mindenszentek napja az üdvözült (a mennyországba jutott elhunyt) hívek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel (ez nem tévesztendő össze a halottak napjával, amit az egyház a következő napon, november 2-án az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekért tart). Mindenszentek napján - Magyarországon és valamennyi magyarlakta területen - szinte minden család felkeresi a temetőket, hogy rendbe tegyék elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot helyezzenek el rajtuk és gyertyát gyújtsanak értük.

Ez a kegyeleti szokás a gyerekek számára is fontos, hiszen a szülőktől és az óvodapedagógusoktól tanulják a kultúra elemeit és a szokásokat. Virágot vinni a sírra, esetleg meglocsolni az újonnan ültetett virágokat, gyertyát vagy mécsest gyújtani, a gyerekeknek is élmény. Mindenszentek előtt az óvodában készíthetnek egyedi koszorúkat, virágcsokrokat, falevéllel burkolt befőttes üveget, amelyet gyertyatartóként helyezhetnek a sírra, de gesztenyéből, makkból és dióból készült figurákat is vihetnek „ajándékba” a dédszülők és a rokonok sírjára.

Mindenszentek előtt érdemes - esetleg a kézműves foglalkozások alatt - az elmúlásról is beszélgetni az ovisokkal, hiszen a gyerekek érteni akarják a körülöttük lévő világot, így valószínűleg kérdezni fognak a halálról és a sírokról is. Szakértők azt javasolják, hogy ha a gyerek erről a témáról kérdez, érdemes arról beszélni, hogy amikor az élet távozik a testből – ezt jelenti a halál – akkor többé már nem él valaki. A halál után a test csak emléke annak, aki azt már elhagyta - mint egy pillangó a bábot. Ezt az üres testet tesszük a sírhelybe vagy urnás sírba. Az urna azért olyan kicsi, mert ezt a testet „lekicsinyítette” a hamvasztás, ahogy egy papírt elégetve csak egy tenyérnyi hamut kapunk.

A beszélgetést oldhatjuk történetek elmeséltetésével: ki mire emlékszik a nagypapa-nagymával kapcsolatban, milyen közös programokon vettek részt, esetleg történt-e valami derűre okot adó élmény velük kapcsolatban. Felmenőink és a családtagok történeteinek ismerete a gyökereihez viszi közel a gyermekeket, amelyre mindig büszkék lehetnek. Fontos, hogy a gyerekben tudatosuljon: a veszteség, a gyász túlélhető és természetes része életünknek.

Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este, október 31-e a halloween. A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek az élők közé. Mivel a szellemek beköltözhetnek az élőkbe, ezért az emberek félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba - ezzel akarták becsapni és összezavarni a szellemeket. Pár éve Magyarországon is elterjedt a halloween, amelyet sokan bolondozással, töklámpás faragással és beöltözős partikkal ünnepelnek.

 

 

2021. október 29.
Fecske Gábor László