A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési program keretében kiépült intézményhálózat a Kárpát-medencei magyarság élni akarásának jelképe, mert ahol van magyar óvoda, ott van magyar élet - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken Gyergyószentmiklóson.

Szilágyi Péter a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított Csillagszem napközi otthon átadásán vett részt a székelyföldi városban, míg délelőtt a háromszéki Vargyason tartott óvodaavató ünnepségen volt jelen.

Beszédében a Makkai Sándor egykori erdélyi református püspök és Reményik Sándor költő két világháború közötti vitájára emlékeztetett a külhoni magyarság megmaradási esélyeiről. Rámutatott, hogy utóbbinak lett igaza, aki hitt a magyarság kisebbségi sorban való megmaradásában. "Az ő bizalma, hogy a magyarság kisebbségi sorban is nőni, erősödni, fejlődni tud, ma nemcsak reménység, hanem kézzel fogható valóság. Reményik Sándornak igaza volt, sőt igaza lett!" - mondta Szilágyi.

Hangsúlyozta: a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében kiépült intézmények körül "szerteágazóan jelen vannak nemzetünk életjelei; elsőnek maguk a magyar családok". Hozzátette ugyanakkor, hogy ezeknek a magyar élettereknek a megtartásához minőségi magyar oktatást kell biztosítani a magyar gyermekek számára.

"Ahol vannak magyar gyermekek, ott van magyar jövő" - mutatott rá Szilágyi Péter, hangsúlyozva, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban felújított, felszerelt, illetve létrehozott óvodák mind a magyar családokat szolgálják, amelyek gondoskodnak a nemzetről és a szülőföldön való megmaradásról. "A magyar családok, és az óvodák is azt üzenik, hogy hiszünk nemzeti közösségeink gyümölcsöző jövőjében, hiszünk a magyar közösségek megmaradásában" - összegzett.

Kifejtette, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében Erdélyben 90 új óvoda, illetve bölcsőde épül, és több mint 380 újul meg.

Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke emlékeztetett, hogy a programban a magyar történelmi egyházak és a szakmai szervezet a magyar kormány partnerei. A környezet szépítése mellett szakmai program is zajlott, a mindennapi munkát megkönnyítő didaktikai eszközöket biztosítottak az óvónőknek. Közel 320 ilyen csomagot osztottak szét, közel ezer óvodába jutott el a Magyar sarok-program és 220 helyszínen játszóteret avattak - mondta.

Megköszönte a magyar kormány bizalmát, elmondva, hogy az RMPSZ 63 helyszínen vett részt a projektben, és már csak három zöldmezős beruházás befejezése van hátra Tusnádfürdőn, Székelyszentkirályon és Szovátán. Az ünnepségen elmondták, hogy a felújítás nagy problémát oldott meg, mivel korábban egy 1920-as években épült, leromlott ingatlanban folyt a tevékenység, mely korszerű építmény lett, "ahol jó gyermeknek lenni". A gyergyószentmiklósi avatóünnepségen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az önkormányzat és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselői is jelen voltak és felszólaltak.