Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért s a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos beszédében kiemelte: e program keretében nemcsak az óvodaépületek újulnak meg, hanem így épül közös magyar jövőnk, melynek hordozói a gyerekek, akik remélhetőleg majd felnőttként is vállalják, és tovább éltetik nemzeti identitásunkat, anyanyelvünket, kultúránkat. „Újra kell építeni Közép-Kelet-Európát, a Kárpát-medencét, s ebben a folyamatban nekünk, magyaroknak meghatározó szerep jut. Magyarország, a magyarság szeretné újra betölteni a hajdani szerepét - erre a bő ezer év alatt összegyűjtött tapasztalataink is feljogosítanak minket“ – jelentette ki.

A település polgármestere ünnepi beszédében sokak reményét fejezte ki, amikor kijelentette, hogy szerinte a karvai óvoda 1979-ben emelt, most jelentősen megújult épülete a családok számára komoly vonzerőt jelent a májusban zajló óvodai beíratások során.

A magyar kormánytól kapott 18 millió forintos támogatási összegből sok mindenre futotta. Korszerűsítették például az épület energiafogyasztását az új napelem-rendszerrel, és egészséges padlóburkolatot fektettek le. A konyha modernizálása sem maradt el: az új hőlégkeveréses sütő, a páraelszívó, az energiatakarékos hűtő és az egyéb modern technikai eszközök hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek egészséges ételeket kapjanak nap mint nap.

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöke elmondta: az SZMPSZ a programot kezdetben szakmai-stratégiai partnerként felmérésekkel, azok feldolgozásával segítette.

Menyhárt József, a magyar kormány felvidéki stratégiai partnerének, a Magyar Közösség Pártjának országos elnöke leszögezte: az épület felújítása mellett az is nagyon fontos, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, s olyan nevelőmunka folyjon, amely szellemileg-lelkileg és fizikailag is gazdagítja őket.

A vendégek az izsai Döme Károly Alapiskola és Óvoda bejáratánál a helyi óvodásokkal együtt vágták át a szalagot, majd Szabó Miklós atya megáldotta a felújított épületet.

A magyar kormánytól, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közvetítésével kapott 28,5 millió forintos támogatást a település önerőből 20 ezer euróval kiegészítette. A teljes összegből kialakítottak egy modern tornateremet, hőszigetelték és újraburkolták az épületet. Az izsai a 101. óvoda Felvidéken, amelyet az Óvodafejlesztési program keretében megújítottak, és bizonyára ennek is köszönhető, hogy az elmúlt év óta 300 gyerekkel többet írattak a szülők magyar óvodába, mint korábban.

Grezsa István az izsai ünnepségen köszöntő beszédében kiemelte, hogy „…száz évvel Trianon után újra talpra áll a magyarság, s a nemzetegyesítés során minden magyar emberre szükség van. A fogyó európai népek versenyében az nyer, aki a humán erőforrást egybe tudja fűzni. Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy érezzék: az anyaország kormánya a külhoni magyarság mögött áll.“

Forrás: ma7.sk