Zimándújfalun a magyar kormány a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) közreműködésével az óvodának és iskolának helyet adó épület bővítését támogatta, a földszinten egy vizesblokk hozzáépítésével, valamint a tetőtér beépítésével. A bővítés eredményeképpen az óvoda 35-40 gyereket tud fogadni, az épület bővítés utáni hasznos területe 305 négyzetméter lett – hangzott el a szalagvágáskor. A beruházás összértéke 73,2 millió forint.

Pécskán a magyar kormány és az RMPSZ közreműködésében a 4. számú óvodát újították fel, többek között beépítették a verandát, új padlót tettek és külső hőszigetelést kapott az ingatlan. Az intézmény 2 csoportnak, azaz 30 gyereknek tud színvonalas ellátást biztosítani. Az épület bővítés utáni hasznos területe 183 négyzetméter, a beruházás összértéke 62,4 millió forint. Pécskán a 2. számú általános iskola étkezdéjének a felújítását is támogatta a magyar kormány, az óvoda ugyanis az iskola tagintézménye.

A hatodik évébe lépett óvodafejlesztési programról Grezsa István elmondta: szórványóvoda-programként indult, és a szórványban nemcsak a magyar nyelv és kultúra, hanem a „szomszéd népekkel való együttműködés” megerősítése volt a cél. „Biztosak vagyunk benne, hogy azok a gyerekek, akik itt együtt járnak óvodába és együtt tanulnak, nem a békétlenséget, hanem az együttműködést és a barátságot fogják a jövőben képviselni. Ezzel együtt a szórványban lévő magyar gyerekeknek a jövőben könnyebb lesz majd ellenállniuk az asszimilációs kényszereknek. Elmondhatjuk a program eredményeiről, hogy nemhogy megállt volna a diáklétszám csökkenése, hanem egyenesen nőtt a magyar óvodába járó gyerekek száma” – fogalmazott Grezsa István.

Romániában 103 új intézmény épül és 376 épül meg az óvodafejlesztési program keretében. „Összesen öt helyszínen végeztünk Arad megyében átalakítási-felújítási munkálatokat: Simonyifalván, Ágyán, Zimándújfalun, Pécskán és Kisperegen – mondta Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök. – Ha a kísérőprogramokat, a szakmai képzéseket is beleszámoljuk, összesen körülbelül háromszáz millió forintnyi támogatási összeg került Arad megyébe. Az óvónők panaszkodtak, hogy a perifériára szorultak, mintha a romániai oktatási rendszer mostohagyereke lenne az óvodai képzés. Ennek a programnak a keretében három akkreditált képzésen is részt vehettek a kollégák, de nemcsak szakmailag nyújtott segítséget, hanem az eszközfejlesztésekben, külső-belső terek alakításában.”

 

Forrás: maszol.ro

Fotó: Pataky Lehel Zsolt