A legfontosabb az óvodaválasztásnál a fizikai és nevelési környezet. Ezt igazán csak személyesen tudjuk felmérni. Fontos, hogy az óvoda biztosítson lehetőséget a szabad levegőn való játékra s a nyugodt pihenésre. Ne legyen zajos, piszkos az óvoda környezete, legyen biztonságos játékokkal felszerelt, gondozott, zöld kertje, s a termek elég tágasak, barátságosak és világosak legyenek. Kérdezzük meg az óvoda napirendjéről, a reggeli, délutáni és nyári ügyeletek rendjéről, a csoportok nagyságáról, a szülők iránti elvárásokról!

A részletek is fontosak!

Fontos szempont lehet a nyári szabadságok és ügyeletek rendje. Az óvodák nyáron egy hónapig, júliusban vagy augusztusban zárva vannak. Akadnak olyan óvodák, ahol az iskolai szünetek alkalmával összevont csoportokban folyik a nevelés, ami inkább csak felügyeletet jelent ilyenkor. Az óvodák nyitva tartása is változó; fontos szempont lehet, hogy milyen korán tudják fogadni a gyereket, vagy hogy délután meddig vannak nyitva.

Óvodai nevelési program

Egyre több óvoda rendelkezik saját honlappal, ahonnan sok információt megtudhatunk; többek között elolvashatjuk az óvoda nevelési programját is. Vannak óvodák, ahol az iskolákhoz hasonlóan nyílt napokat rendeznek a szülők és gyermekek számára, s van, ahol inkább személyes találkozókra adnak lehetőséget a vezetővel vagy az óvónővel.

Az óvodai nevelési programok igen színesek lehetnek. Vannak alternatív módszerrel vagy egyéb kidolgozott nevelési programokkal operáló óvodák. Szinte minden óvoda próbál valami különöset nyújtani. Bizonyos óvodák lehetőséget adnak az anyás beszoktatásra, vannak olyan óvodák, ahol felvállalják a sajátos nevelési igényűekkel való foglalkozást. Más részük bizonyos kompetenciák, területek kiemelt fejlesztését vállalja; így találhatunk óvodát komplex művészeti nevelési programmal, vagy olyat, ahol a mozgáskultúrát vagy a zenei készségeket fejlesztik. Vannak kéttannyelvű vagy nemzetiségi óvodák, vagy az ökotudatos szemléletre hangsúlyt helyező zöld óvodák. Önmagában talán nem is ezeknek a programoknak a jellege a fontos; sokkal inkább a puszta tény, hogy az óvoda komoly erőfeszítéseket hajlandó tenni a gyermekek fejlesztésére. Természetesen erről is kérdezgessük az óvoda vezetőjét és az óvodapedagógusokat! Amennyiben az óvoda sajátos programjával kapcsolatban sok információt és példát tudnak felsorolni, akkor ezek a programok valószínűleg tényleg működnek. Amennyiben az információk halványak, túl általánosak, akkor gyanakodjunk, hogy csak egy szépségflastrommal van dolgunk...!