A képzést a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül szervezték. A plenáris előadásokból és workshopokból összeálló három napos program megnyitóján Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője elmondta, hogy a képzés egy kapcsolati hálózat kiépítésének része.

Az Államtitkárság idei tematikus évének célpontja a külhoni családi vállalkozások segítése, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program pedig azoknak a szakembereknek szeretne segíteni, akik a határainkon túli területeken a magyar családokat segítik.

Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a jól működő szakmai hálózatépítés tervén túl kitért arra is, hogy nagyon erős visszajelzésnek tekinti a hallgatóság részéről, hogy rövid idő alatt reagáltak a meghívásra, és sokan eljöttek a képzésre. A terem zsúfolásig telt, plusz székeket hoztak a megnyitó alatt az újabb és újabb érkezőknek. Mátyás Anna, a Bethesda Gyermekkórház gyermekpszichiátere erdélyi születésű, és a megnyitó végén kedves és buzdító eszmefuttatással zárta a gondolatmenetét az összetartozás jegyében.

A résztvevők legtöbben Erdélyből érkeztek, de sokan jöttek Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról, és egy magyar érdeklő jött Horvátországból is. A tőlük kapott információk szerint ebben a szakmában a folyamatos továbbképzés nélkülözhetetlen, és ez a mostani minőségi program igazán értékes számukra. Kaptak az alkalmon azért is, mert nagyjából 5 évente van lehetőségük, hogy hasonló képzésen részt vegyenek.