Az ünnepségeken az Erdélyi Református Egyházkerületet Kató Béla püspök, a magyar kormányt Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért is felelős miniszteri biztos képviselte.

Balánbányán, a kommunista rendszerben felépített, majd sorsára hagyott Hargita megyei bányászvárosban egy kisebbségben levő helyi magyar közösséget szolgál az óvoda és bölcsőde, amely a városka legkorszerűbb intézménye. A bölcsőde és a két csoportos óvoda 36 gyermek számára biztosít ellátást. A beruházás 200 millió forintba került.

A 6115 lakosú Balánbányán a lakosok 36 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

A Nyárád-menti Backamadarason tíz fős bölcsődét és ötven gyermek befogadására alkalmas kétcsoportos óvodaépületet avatták a református egyház telkén. Ennek felépítése 320 millió forintba került, az összeget a magyar állam biztosította. Az itt avatott intézmény egy nagyobb, magyar többségű régió gyermekeit látja majd el, hiszen bölcsődei szolgáltatás a szomszédos településeken sincsen.

A Marosvásárhelytől keletre fekvő Backamadarason és a községhez tartozó falvakban közel kétezren élnek. A 2011-es népszámláláson a lakosság nyolcvan százaléka magyarnak, 11 százaléka cigánynak, 5 százaléka pedig románnak vallotta magát.

„Száz évig panaszkodtunk, hogy fogy a népünk, fogy az erőnk, megfosztottak minket értékeinktől. Most a Kárpát-medencei magyarságra egységként gondolunk, és büszkén tervezzük a jövőnket. A magyar kormány minden Kárpát-medencében élő magyarnak és nem magyarnak a kezét nyújtja” – mondta Grezsa István Backamadarason az óvoda és bölcsőde átadóján. Ezek az intézmények nemcsak oktatási helyszínek lesznek, hanem lélekben és önbizalomban is nagyon megerősítik a közösségeket – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Kató Béla püspök elmondta, hogy a református templom szomszédságában lévő telken egy egyházi iskola volt, amelyet nehezen tudtak visszaszerezni, és amely rossz állapotban, betömött kútként állt a település közepén. A magyar kormány által kapott támogatásnak köszönhetően és a helyi közösség támogatásával ki tudták ásni a betemetett kutat, új óvodát és bölcsődet tudtak építeni.

Az avatást a gyerekek színes, zenés néptáncos műsora tette hangulatossá. A piros-fehér-zöld avatószalagból minden jelenlévő kisgyerek kapott egy kis darabot emlékbe.

Az Erdélyi Református Egyházkerület a 2016. évben indult Kárpát-medencei óvoda és bölcsőde fejlesztési program keretében közel 28 helyszínen tervezett meglévő bölcsödét és óvodát felújítani, illetve szükség és igény esetén újat építeni. A tervezett helyszínek közül 16 új óvoda és bölcsőde épül, míg a fennmaradó 12 intézmény felújított épületben fog tovább működni. Az egyházkerület által tervezett óvodafejlesztési program végén a felújított és az új építésű intézményekben mintegy 44 bölcsődei és 36 óvodás csoport fog működni.

Forrás: MTI, szekelyhon.ro