„Ez a közösség híven őrzi a magyar anyanyelvet és a kultúrát, és minden huszadik századi veszteség ellenére egyértelmű jövőképet is nyújt. Ennek kulcsfontosságú helyszíne a most megújult óvoda" - hangsúlyozta Grezsa István az ünnepélyes átadón. Elmondta: a helyi óvoda falain belül zajló nevelés minősége is alátámasztotta azt, hogy helyes döntés volt elindítani az óvodafejlesztési programot a Kárpát-medencében. A miniszteri biztos rámutatott: ezen a településen is látni, hogy nemcsak arra lehet számítani, hogy a közösség megőrzi anyanyelvét és identitását, hanem fejlődni is tud. Már megmutatkoztak az óvodafejlesztési program első eredményei, nőtt ugyanis a magyar óvodákba íratott gyermekek száma a Kárpát-medencében, a két évvel ezelőtti 48 ezerről 54 ezerre. "Reálisnak mutatkozik az a célkitűzés, hogy a program végére, 2020 végéig, 60 ezerre növeljük ezt a létszámot" - tette hozzá Grezsa István.

„Egy kis közösség összefogásának ereje is megmutatkozott az óvoda megújítása során" - mutatott rá beszédében Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, aki ugyancsak részt vett az ünnepélyes átadón. Hangsúlyozta: az identitás erősítése elősegíti a megmaradást és a magyar jövő megvalósulását. A megújult óvodákat tartalommal és lélekkel is meg kell tölteni, Kisújfalun pedig azt látni, hogy ez sikerül, ami nagyon pozitív tapasztalat – tette hozzá.

Csütörtökön összesen három - a magyar kormány támogatásának köszönhetően - megújult magyar óvodát adtak át a Felvidéken, a kisújfalui intézmény mellett még Köbölkúton és Muzslán.

A kisújfalui intézmény felújítását mintegy 38 millió forinttal segítette a magyar kormány, ehhez további 15 millió forintnak megfelelő összeggel járult hozzá a helyi közösség.

Forrás: MTI