A baróti intézményt a magyar kormány támogatása mellett a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ), valamint Barót város önkormányzatának közreműködésével újították meg.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a közösségeinket összekötő ezernyi szálról szólva a közvetlen környezetében élő barótiakról ejtett szót, majd a Kárpát-medencei óvodafejlesztésről beszélve úgy fogalmazott, örül, amiért határon innen és túl párhuzamosan zajlanak ezek a magyarság megmaradásához és oktatásának minőségéhez egyaránt hozzájáruló fejlesztések. Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy az RMPSZ-ben remek, a tennivalók feltérképezésében és a kivitelezés sikerességéhez is hozzájárulni tudó társra leltek. Méltatta a helyieket is: „Az erdővidéki kisváros apraja-nagyja összefogott azért, hogy a hét csoportban tanuló 170 óvodás gyerek vonzó környezetben, jó körülmények között töltse a hétköznapjait" - fogalmazott.

Kisgyörgy Tünde óvodaigazgató boldog pillanatnak nevezte a fejlesztés megvalósulását. Az 1975-ben átadott épületet az elmúlt évtizedekben próbálták karbantartani, de a magyar kormány hathatós segítsége nélkül a mostanihoz hasonló, jelentős szintlépést nem tudtak volna elérni. Szigetelték a tetőt, kicserélték a nyílászárókat, kívül-belül festettek. Az intézményvezető kiemelte a baróti önkormányzat segítségét is, valamint a pályázat lebonyolításában oroszlánszerepet vállaló Romániai Magyar Pedagógusszövetséget (RMPSZ) is méltatta.

Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ országos elnöke szívmelengetőnek nevezte a megvalósításokat. Kidomborította a magyar kormány által indított Kárpát-medencei óvodafejlesztési program jelentőségét is, kifejezve örömét, hogy az erre a célra szánt csaknem 50 milliárd forintból Barótra is jutott 15 millió.

Lázár-Kiss Barna András baróti polgármester kijelentette, egyértelmű volt, hogy az önkormányzat nem nézi tétlenül, amint a magyar állam érdekünkben cselekszik – örömet jelentett, hogy részt vállalhattak a megvalósításból.

Az avatóünnepség során és végén ünnepi műsorral közreműködtek maguk az óvodások is verset mondtak és táncoltak.

Forrás: 3szek.ro; MTI

Fotó: Hecser László