A térség talán legelső vidéki óvodája kezdte meg működését 1940-ben Málnáson Tőkés József helyben szolgáló református lelkész kezdeményezésére. A felújított málnásfürdői óvoda átadóünnepségén, erre emlékezve többen is megfogalmazták, hogy az óvodai nevelés mindig fontos volt ezen a vidéken.

A magyar államtól kapott támogatósból, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség együttműködésének köszönhetően újult meg a málnásfürdői Tőkés József Általános Iskola tetőtere. Itt kapott helyet a helyi óvoda. A 30 millió forint értékű támogatásból az összevont osztályokkal működő málnásfürdői elemi iskola és az ugyanott berendezett óvoda épületének emeletét újították fel, kicserélték a régi asztalokat, székeket, interaktív táblát kaptak a gyerekek, az udvaron játszóteret alakítottak ki, a rossz állapotú kerítést kicserélték.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program a magyarországi hasonló fejlesztésekkel párhuzamosan zajlik, és azért tartja a magyar kormányzat rendkívül fontosnak, mert a gyerekek életének abban a szakaszában nyújt segítséget, amelyikben elkezdődik a szocializációjuk. Hozzátette: azért is fontos, hogy vonzó körülmények legyenek a magyar óvodákban, mert a gyermekek, akiket magyar óvodába íratnak be a szüleik, nagy valószínűséggel az iskolákban is a magyar nyelvű oktatást választják. Az államtitkár hangsúlyozta, általában a beruházások valódi értéke valamivel több a magyar állam támogatásánál, amit a helyiek teremtenek elő, és ez azt jelenti, hogy a program tulajdonképpen forrásokat indukál ezekhez a célokhoz.

Az átadáson felszólaló Tamás Sándor megyei önkormányzati elnök elmondta: Székelyföld lakói száz éve a román államnak fizetik az adót, és természetes lenne, hogy a magyar óvodák is román állami támogatással újuljanak meg. Ilyen átfogó óvodafejlesztési programot azonban - amilyent a magyar állam finanszíroz - Romániában nem hirdettek. A megyei önkormányzat fejlesztési programjai révén pedig jóval kisebb összegű támogatást tudnak nyújtani.

Burus Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke a málnásfürdői óvodaavatón annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a magyar állam óvodafejlesztési programja keretében nemcsak az épületeket újítják fel, hanem az intézmények felszereltségét is gazdagítják. Beszédében kiemelte, hogy Málnásfürdőn a helyi önkormányzat és az iskola vezetősége is sokat segített a beruházás megvalósításában.

Szotyori Angéla, Málnás község polgármestere arról beszélt, hogy a gyermekek az óvodában kezdik meg a beilleszkedést, ami segíti őket az iskolában is, itt alapozzák meg az identitásukat, itt kapnak először anyanyelven történő képzést.

Forrás: 3szek.ro; MTI

Fotó: Albert Levente