Megnyitotta a magyar kormány óvodafejlesztési programjához kapcsolódó óvodai projektpedagógiai képzést kárpátaljai magyar óvodapedagógusok számára Grezsa István kormánybiztos pénteken Beregszászon.

A Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hangsúlyozta: az óvodapedagógiai továbbképzés Kárpátalján túlmutat önmagán, mert az óvodai képzés az anyanyelvű oktatás alapja, hiszen a gyermekek sok településen itt találkoznak igazából az anyanyelvvel, s a meséken keresztül a magyar kultúrával. Abban reménykedünk, hogy sikerül növelnünk a magyar iskolákba beíratott gyermekek számát a kedvezőtlen kárpátaljai demográfiai viszonyok és elvándorlás ellenére is - tette hozzá.

A kormánybiztos kiemelte: más utunk nem lehet, mint hogy jobb óvodákat létesítsünk, mint amilyeneket az ukrán állam képes építeni és fenntartani, s a szabványosnál jobb óvodapedagógiai tevékenység folyjon bennük. Úgy látjuk, hogy a magyar kormány óvodafejlesztési programját a szomszédos országok nem a belügyeikbe történő beavatkozásként értékelik, mivel kezdenek rájönni arra, nem az az érdekük, hogy ők erősek, Magyarország pedig gyenge legyen, hiszen csak kölcsönösen erős államok tudják hatékonyan képviselni a közép-európai gondolatot - mutatott rá.

Emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján a magyar kormány nemcsak a magyar közösségnek nyújt támogatást, hanem a többségi nemzethez tartozóknak is.

Grezsa István jelezte, hogy az óvodafejlesztési program második szakaszában 10 új óvoda épül, és 59 újul meg Kárpátalján. Elmondása szerint a hónap végéig az első szakaszban felújított 36 óvodát fog átadni Kárpátalján.

A kárpátaljai óvodai projektpedagógiai képzés háromnapos első tanfolyamát 60 óvodapedagógus kezdte meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Az év végéig még további két továbbképzési tanfolyamot szerveznek.