Újabb átadási ünnepségek jelzik, hogy a Kárpátaljának nyújtott magyar állami támogatással készült és felújított oktatási-nevelési és egészségügyi létesítmények felújítása, megépítése jól halad. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos kedden több ilyen eseményen is részt vett, és az MTI érdeklődésére ezekről tájékoztatást adott.

A miniszteri biztos a Felső-Tisza-vidéki Visk nagyközség Mustármag Óvodájában a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében épült multifunkciós óvodai sportpályát avatott fel. „A létesítmény párját ritkítóan különleges, minden tekintetben megfelel a korszerű pedagógiai elveknek, amelyek a gyermekek mozgáskultúrájának korai fejlesztésére helyezik a hangsúlyt” – jegyezte meg Grezsa István, egyben annak a reményének adott hangot, hogy az óvodafejlesztési program harmadik szakaszának megvalósítása során sikerül több hasonló sportpályát telepíteni Kárpátalján és a többi nemzetrész óvodáiban.

Kárpátalján folytatódik a rendelő-felújítási program, egyre több modernizált családorvosi rendelőt adnak át a lakosságnak, kedden két létesítményt avattak a nagyszőlősi járási Tiszapéterfalván. A magyar kormány ezzel a támogatási programmal az ukrajnai egészségügyi alapellátási reform sikeréhez szeretne hozzájárulni. Grezsa István emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 27 orvosi rendelő felújításához nyújtott és nyújt segítséget a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) közösen megvalósított projektben, hiszen Kárpátalján – mint fogalmazott – köztudomásúan tarthatatlanul rossz állapotok uralkodtak az alapszintű ellátásban. A magyar kormány már egy évvel ezelőtt valamennyi magyar település számára biztosította az új ukrán egészségügyi törvény előírásainak megfelelő rendelői alapfelszerelést – mutatott rá.

A miniszteri biztos azt is kifejtette, hogy a kárpátaljai magyarság körében a rossz ukrajnai egészségügyi ellátás az egyik motivációs oka a szülőföld elhagyásának. „Ebből adódóan a magyar kormány a Kárpátaljának nyújtott egészségügyi támogatással a magyarok szülőföldön maradását szeretné elősegíteni” – hangsúlyozta.

A nagyszőlősi járási Nagypalád két felújított óvodájának a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel (KMPSZ) közösen történt átadása szerves részét képezi a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében Kárpátalján 6 milliárd forintból megvalósuló nagyszabású óvodafejlesztési projektnek. „Ez a gazdag program nemcsak a kárpátaljai magyar közösséget erősíti meg, hanem a többségi nemzethez tartozók számára is egyértelművé teszi, hogy Magyarország megbízható jó barátja Ukrajnának” – szögezte le Grezsa István.

 

Forrás: MTI