Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos január 11-én, péntek délelőtt Munkácson felavatta a magyar kormány 73 millió forintos támogatásából épült Szent József római katolikus óvodát, a város és Kárpátalja egyik legkorszerűbb ilyen gyermekintézményét. A járásközpont belvárosi részében található új óvoda két csoportnak fog otthont adni, ahol egyházi szellemben, a magyar nyelv és kultúra mentén fogják oktatni a gyerekeket.

Köszöntőjében a miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy az óvoda átadásának kettős üzenete van, mert egyfelől a Rákóczi-emlékévben történik II. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona városában, azt közvetítve, hogy "maradjunk meg Munkácson és Kárpátalján magyaroknak". A másik üzenete az új óvodának a katolikus szellemiségű neveléssel az, hogy maradjunk meg keresztényeknek - tette hozzá. Kifejtette, nagyon fontos, különösen a jelenlegi helyzetben, hogy a félszáz férőhelyes óvodában, ahol máris másfélszeres a túljelentkezés, a gyermekek mintegy harmada ukrán családokból jön, ami jól példázza, miként kell ápolni a két nép közötti barátságot, hiszen ez jelenti a jövőt, s egyben reményt nyújt arra, hogy hamarosan helyreáll - a 2016-ig töretlen - jó magyar-ukrán viszony 

Az avatást követően a miniszteri biztos a Munkács melletti Pósaházán magyar kormányzati támogatással létesült játszóteret adott át a helyi roma közösség római katolikus óvodájában. "A magyar kormány ezzel is jelezni kívánja, hogy a határon túli magyar ajkú roma közösségeket a magyar nemzet elidegeníthetetlen részeinek tekinti" - mondta Grezsa István.

Forrás: MTI