Az alapkőletétel alkalmával az ünnepi beszédek sorozatát Potápi Árpád János, a magyarországi Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a szórványmagyarságra külön érdemes odafigyelni, hiszen, ahol célok vannak és haladni szeretnének, ott minden lehetséges. „Az elmúlt években sokat dolgoztunk azon, hogy a Kárpát-medencében egységes nemzettudatban gondolkozzunk. Ha célokat gondolunk, akkor ezeket a célokat együtt fogalmazzuk meg, majd együtt megvalósítjuk” – mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az óvoda több szempontból is fontos egy kisgyerek életében, többek közt azért is, mert a szocializálódási folyamat egyik alapja és kezdő mozzanata.

Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) elnöke beszédében hangsúlyozta: „Sziklára épülő erős várat szeretnénk. Hiszen rajtunk múlik, hogy milyen erős szellemiség lesz az óvodában, majd iskolában”. Potápi gondolatait folytatva felhívta a figyelmet a magyar óvodák fontosságára, mert ez az a hely, ahol az anyanyelven és a népmesén keresztül kultúra épül. „Aki óvodát épít, az hisz a jövőben” – mondta Burus, ezzel is jelezve azt a problémát, amely nem csupán Erdélyt, hanem az egész Kárpát-medencét érinti. A negatív demográfiai adatok és statisztikák ellenére a fejlődés útján kell járnunk és építkeznünk kell, így megalapozhatjuk a jövőt.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Brendus Réka, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár-helyettese és Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja is. Az ünnepség záró mozzanataként időkapszulát hagytak hátra az utókor számára.

Mint ismert a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programnak köszönhetően Erdélyben 33 milliárd forintból 376 óvodát újítanak fel, illetve 103 teljesen új óvoda épül, ezek egyike lesz a magyarpéterfalvi létesítmény.

 

Forrás: maszol.ro, fotó: Potápi Árpád János hivatalos Facebook oldala