Az államtitkár az avatással kapcsolatban az MTI-nek elmondta, hogy a kis létszámú magyarságot Petrozsényben is elsősorban a templom tartja össze, de fontos az óvoda is. Ezért a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében megújította a helyi óvoda magyar csoportjait, illetve egy játszóteret alakított ki a létesítmény mellett, közel 12 millió forint támogatásból. Az intézmény magyar csoportjaiba 15-16 gyermek jár, ezentúl ők megújult és korszerű eszközökkel felszerelt termekbe járhatnak.

Az államtitkár felidézte, hogy a Kárpát-medencei óvodaprogram teljes költségvetése 47,6 milliárd, aminek fele Erdélybe és Partiumba érkezett. Hangsúlyozta, hogy a tömbmagyarságba és a szórványba is jutott támogatás, ez utóbbinak számít Hunyad megye, ahol hat település (Petrozsény, Déva, Szászváros, Lupény, Vajdahunyad és Vulkán) óvodája újult meg mintegy 40 millió forintnyi támogatásnak köszönhetően. A hat település óvodájába összesen 190 gyermek jár.

Az államtitkár elmondta: az egyik petrozsényi vezető azt mondta neki, hogy tíz évvel ezelőtt kétségesnek tűnt, hogy 2020 előtt lesznek még magyar gyerekek az óvodában és az iskolában, ehhez képest a helyzet mostanra megszilárdult. Ezért továbbra is szükség van a Petőfi Sándor Programra, amely ösztöndíjasokat küld szórványba, az óvodafejlesztési programra, az egyházak támogatására, valamint a testvér-települési programra – mondta Soltész Miklós.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a megszépült óvodák a románságot is szolgálják. Úgy vélte, hogy az avató ünnepség is megmutatta, érdemes összefogni, hiszen összességében sok példa van arra, hogy lehet közös célokat találni a román és magyar nemzet között, és ezeket meg is lehet valósítani.

A kép illusztráció

Forrás: MTI